Penava o manjinama: Nemamo ništa protiv njih, stavili smo Srbina na listu

Vijesti 23. tra 202409:47 2 komentara

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, zajedno s kolegama, održao je konferenciju za medije u utorak na kojoj je poručio da su SDSS i Možemo neprihvatljivi partneri te da DP razgovara sa svima ostalima.

“Najvažnije da vam kažem, zahvaliti se još jednom građanima koji su izašli na izbore jer su pokazali odgovornost”, započeo je.

Kaže da je zahvaljujući njima koji su poklonili glas DP-u, stranka treća politička snaga u državi.

“DP je izuzetno zadovoljan rezultatom, zadovoljan situacijom da smo uspjeli kroz ljude koji su izabrani u Sabor prezentirati što je DP”, dodao je.

“Sa svima drugima se razgovara”

Kaže da su spremni na sve. “Spremni smo na formiranje stastavljanje buduće većine i Vlade, spremni i na četiri godine u oporbi, ali spremni i na nove izbore. Težimo mijenjati stvari na bolje u Hrvatskoj. Voljeli bi da smo poziciji izvršne većinje vlasti, ali ne pod svaku cijenu i ne prodajući ono što većina naših birača u nama vidi, a to je vjera i nada u suverenu, jaku i neovisnu Hrvatsku.”

Ponovio je da su SDSS i Možemo! neprihvatljivi partneri. “Sa svima drugima se razgovara. Sa svima. Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom.”

Osvrnuo se i na neke medijske napise. “Uvjetovanje ministarstava – to su takve gluposti i laži.”

“DP nema ništa protiv nacionalnih manjina. Što se tiče srpske nacionalne manjine, ponovno da otvorim mnogima oči jer neki ne žele vidjeti”, rekao je pa spomenuo neke članove DP koji su pravoslavci i Srbi.

“DP je ovog gospodina uredno izvjesio na listu, Srbina pravoslavca Mišića, hvala mu na njegovom izuzetnom rezultatu. Ovdje se slikamo ispred spomenika jednom Srbinu, zove se Nikola Tesla, toliko o temi o toj mržnji. Da mrzimo Srbe, bi li ih stavili na liste? Međutim, kakvi i koji Srbi? Srpska nacionalna manjina dok poštuje hrvatske zakone nemamo problem”, kazao je.

“Vezano za snimku Plenkovića koju smo čuli… Kad bih gledao tko mi je što rekao, ne bih mogao ni s kim razgovarat na političkoj sceni”, naveo je Penava. “Kakav bi onda odnos DP-a trebao biti prema ljudima koji su činili puno gore stvari?”

“Spremni smo za sve scenarije”

Izašli ste iz HDZ-a jer ste bili nezadovoljni. Kako možete u koaliciju s HDZ-om nakon svih kritika na njihov račun?

“Lijepo pitanje. Kako bilo koji hrvatski građanin… Nisu za korupciju ni za nekog tko im svjetonazorski nije blizak. Neupitno da je HDZ relativni pobjednik, da je drugoplasirani SDP i da je treći DP. Dobili smo vrlo jasnu poruku, jer činjenica je da HDZ ima pet manje mandata nego prošli put. Trebamo sjeti i razgovarati. Volja birača je jasno iskazana. Apsolutno smo spremni za sve scenarije, tu smo spremni smo, treći smo i ogromnu potporu imamo, i unatoč prognoza da ćemo se raspasti, eto nas jači nego ikad!”, poručio je Penava.

Zaboravit ćete sve što vam je rekao Andrej Plenković?

“Plenković je govorio različite stvari, a odnosi se i na mene. Govorio je i nikad bolji gradonačelnik Vukovara. Svašta je izgovarano. To što je bilo prije godinu, dvije, tri… Imamo konstalaciju kakvu imamo. Put na koji vi zazivate je put gdje vi u svakoj situaciji meni možete postaviti ovakvo pitanje. Što su govorili iz SDP-a, što govori Benčić, nešto crno, ne znam što. S obzriom na podijeljene karte odgovornost prema biračima nas tjera na dijalog i odgovorno upravljanje zemljom”, poručio je šef DP-a.

Okršaj s novinarima

“Nisam ja ljut, nisamja krenuo debatirati, krenuo sam odgovarati na pitanja… Ovo nije intervju”, rekao je Penava kad je ponovno počeo raspravljati s novinarima.

“Iz vas izbija neka huja, ne date mi misao završiti. Nemate argumenta, tezu, ništa s čim ćete izbaciti iz takta”, dodao je.

I s Mostom razgovarate? “Apsolutno”, odgovorio je Penava, dodajući da sa svima razgovaraju, osim s SDSS-om i Možemo.

“Što se tiče Kolakušića, jutros me zvao, nisam se stigao javiti, ali sad ću ga zvati. Znali smo polazište Kolakušića i stranke Pravo i pravda. Razgovori su bili vrlo korektni i ostali su na toj razini. Njihovi stavovi su ostali na tom tragu, naši su stavovi bili nešto drugačiji, nikad nismo rekli ‘HDZ nipošto’ nego smo ostavili otvorenu mogućnost za razgovore. Sve najbolje”, rekao je Penava.

Podsjetimo, u ponedjeljak je najavljeno kako danas počinju pregovori Domovinskog pokreta i HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković otkrio je da se u pregovaračkom timu HDZ-a nalaze on, Tomo Medved, Ivan Anušić, Krunoslav Katičić i Marko Milić.

Stipo Mlinarić Ćipe otkrio je pregovarački tim Domovinskog pokreta. Kako je kazao, to su Ivan Penava, Mario Radić, Josip Dabro i Damir Barna.

Tijek događaja pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare