Ivo Josipović: Vrijeme je da se jasno zabrani promocija ustaštva

Vijesti 22. tra 202111:19 > 11:30 1 komentar
N1

Državni vrh i udruge stradalnika danas obilježavaju 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac, odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

Predsjednik RH Zoran Milanović, u čijem su izaslanstvu predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovca Franjo Habulin, te predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA), položili su vijenac u 11 sati.

Odvojeno polaganje vijenaca ne treba danas biti tema

U izjavi nakon polaganja vijenca bivši predsjednik Ivo Josipović rekao je da komemoraciju ne bi smio zasjeniti protokol, ipak su svi odali počast.

“Bez obzira na razločitosti ipak su svi odali počast i to smatram važnim. Snažija bi poruka bila da je državni vrh bio zajedno, no to se nije dogodilo, ali ne mislim da je to tema koja treba bit na stolu, danas smo tu da bi se odala počast stradalima. Važnija je tema naš odnos prema antifašizmu i ustaštvu”, rekao je Josipović.

Najavljene su izmjene kaznenog zakona, je li konačno sazrijelo vrijeme za potpunu zabranu ustaškog pokliča “Za dom spremni”? “Ono je davno prošlo. Željno čekam vidjeti taj tekst i mislim da je zaista vrijeme da se nedvojbeno pa i kaznenim mjerana zabrani promocija ustaštva, četništva i sličnih režima”, smatra Josipović. Ističe na u zakonu ne može i ne smije postojati razlika između ustaškog “Za dom spremni” i “Za dom spremni” kada ga koristi HOS. “S njima treba njima treba razgovarati i reći im da drugačije jednostavno ne može”, kazao je bivši predsjednik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare