Izborne jedinice: Kada će glas svih birača vrijediti približno jednako?

Vijesti 22. sij 202222:15 0 komentara
N1

Nisu ih poslušali svih ovih 12 godina, pa nakon što je drastičan pad stanovnika produbio problem izbornih jedinica u kojima svaki glas ne vrijedi isto - Ustavni sud najavljuje novi pokušaj.

“Ustavni sud očekuje da će Hrvatski Sabor postupiti po njegovom Izvješću o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti u odnosu na izborne jedinice iz 2010 g. S obzirom da po tom izvješću nije postupljeno a uočene pojave i dalje egzistiraju, o tome će Ustavni sud raspravljati i odlučivati prije slijedećih parlamentarnih izbora”, priopćili su iz USUD-a.

VEZANE VIJESTI

Naime, prema najnovijem popisu stanovništva, i naglašavamo – okvirnoj procjeni N1 televizije – u IV. izbornoj jednici primjerice je najmanje je stanovništva: oko 330 tisuća, a u najvećoj, VII. oko 480 tisuća – što je razlika od 150 tisuća. Drugim riječima – zastupnik u IV. izbornoj jedinici predstavlja oko 23.500 stanovnika, dok zastupnik u VII. jedinici predstavlja oko 34.000 stanovnika – okvirno to je razlika od 10 i pol tisuća stanovnika. A zakon kaže – dozvoljeno je samo plus minus 5 posto.

Oriana Ivković Novokmet iz GONG-a kaže kako nemaju točan izračun, ali mogu pretpostaviti da će se ta nepravda još produbiti. Naime, njihovi radovi su pokazali da glas u Dalmaciji i Slavoniji ne vrijedi isto.

Nijedna vlada dosada – niti HDZ-ova niti SDPo-ova nije reagirala na uputu Ustavnog suda, a stručnjaci dugo upozoravaju da nejednakost utječe na izborni rezultat.

GONG je 2020. objavio analizu profesora Čulara koja je pokazala da bi “HDZ-u nedostajala dva mandata za saborsku većinu, pod uvjetom da su jedinice bile u skladu sa zakonom, a ove to nisu bile”, dodala je Ivković Novokmet.

Prijedloga modela promjene je mnogo: svoj ima GONG, ali gotovo i sve političke stranke koje su složne da se, nakon rezultata propisa stanovništva, nešto treba promjeniti do izbora 2024.

SDP-ov Arsen Bauk očekuje reakciju izvršne vlasti, parlamenta i političkih stranaka: “Mi ćemo reagirati i očekujem i reaciju Ustavnog suda, ali bilo bi bolje da se bez reakcije Ustavnog suda nejednakosti vrijednosti glasa uklone.”

“Ustavni sud bi morao zauzeti stav, to je pitanje koje vi mediji morate postaviti Ustavnom sudu. Hoće li zauzeti stav da neće priznati ustavnost i legalnost izbora ako se do sljedećih izbora vladajuća većina – Sabor – ne izmijeni Zakon o izbornim jedinicama i ne sredi popis birača”, rekao je Mostov Nikola Grmoja.

Pitanje o izbornim jednicama – sustiglo je još jučer premijera Andreja Plenkovića: “Oporbene stranke nude svoje prijedloge izbornih jednica, hoće li se mijenjati i ako da, kako?”

“Ne znam, nisam uopće vidio tu informaciju”, kratko je odgovorio premijer.

HDZ zasad nema tome što dodati, a Ministarstvo uprave poručuje da će analizirati sve podatke koji se tiču izbornog sustava nakon što popis stanovništva postane služben.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!