Jasna Puljić: U Hrvatskoj nedostaje do pet tisuća odgojitelja

Vijesti 21. lis 202219:49 0 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL/ilustracija

Jasna Puljić iz udruge SIDRO gostovala je u Dnevniku i govorila o nezadovoljstvu odgojitelja zbog izmjena Zakona o radu.

“Mi se prije svega zalažemo za prava djece. Svako dijete mora imati pravo na siguran vrtić, a u ovakvim uvjetima, u kojima se ne poštuje Zakon o radu niti pedagoški standard, djeca to nemaju”, rekla je.

Kako navodi, Hrvatska ima dobar standard u odgojiteljstvu, ali on se ovakvim pristupom krši. “Događa se da jedne odgojiteljice nema na poslu zbog bolovanja ili godišnjeg odmora, pa druga mora raditi cijeli dan. Često se ne pišu niti prekovremeni sati, što je jako stresno”, rekla je.

VEZANE VIJESTI

“Trenutno nam nedostaje do pet tisuća odgojitelja. Vrtići se zato na neki način pretvaraju u čuvališta, a ne obrazovne institucije. Plaće su propisane Zakonom o predškolskom obrazovanju, gdje piše da mora iznositi jednako kao i školska. To se često krši”, rekla je.

Tvrdi da mladi ljudi nisu zainteresirani za taj posao. “Ne samo da nemamo dovoljno odgojitelja, već imamo i veliki odljev. Naši su odgojitelji visoko obrazovani i poželjni su izvan Hrvatske”, rekla je.

“Na sutrašnjem prosvjedu istaknut ćemo kako je važno da svako dijete ima pravo na siguran vrtić, te da odgojitelji zaslužuju bolje uvjete. Pozivam cijelu zainteresiranu javnost da nam se pridruži u subotu na Trgu bana Jelačića”, rekla je.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!