Johnson and Johnson privremeno odgađa uvođenje cjepiva u Europu

Vijesti 13. tra 202116:17 > 18:16 0 komentara
cjepivo, Johnson&Johnson, koronavirus, covid-19
Michael Ciaglo/Getty Images/AFP

Kompanija Johnson&Johnson objavila je u utorak kako će odgoditi uvođenje svog cjepiva protiv covida-19 u Europi te da pregledava slučajeve stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja s europskim zdravstvenim tijelima.

“Sigurnost i dobrobit ljudi koji koriste naše proizvode naš su glavni prioritet”, rekao je Johnson & Johnson podsjetivši da je u Sjedinjenim Državama već primijenjeno više od 6,8 ​​milijuna doza njegovog cjepiva protiv covida otkako je odobreno krajem veljače.

Johnson & Johnson “je u postupku pregledavanja ovih slučajeva sa zdravstvenim vlastima u Europi” i SAD-u, a u međuvremenu će “odgoditi uvođenje svog cjepiva u Europi”.

Američke savezne zdravstvene agencije preporučile su u utorak privremeni prekid cijepljenja protiv covida-19 cjepivom Johnson & Johnsona nakon što se kod šest osoba razvio rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške.

Savjetnički odbor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastat će se u srijedu kako bi pregledao slučajeve povezane s cjepivom Johnsona&Johnsona, dok će Agencija za hranu i lijekove (FDA) pregledati analizu, poručile su te dvije agencije zajedničkim priopćenjem.

Svih šestero cijepljenih s nuspojavama su žene stare između 18 i 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana nakon cijepljenja.

U svim slučajevima je došlo do cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i trombocitopenije (manjak krvnih pločica – trombocita).

CDC i FDA navode kako je takav ishod nakon cijepljenja ekstremno rijedak.

Farmaceutska tvrtka Johnson&Johnson počela je u ponedjeljak s isporukom cjepiva Europskoj uniji i trebala je do kraja lipnja isporučiti 50 do 55 milijuna doza.

Hrvatska je rezervirala 900.000 doza tog cjepiva.

Inače, Johnson &Johnson upravo danas ima sastanak s Europskom agencijom za lijekove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!