Jokić: Ako je Plenković spreman na promjene, spreman sam opet raditi na reformi

Vijesti 30. svi 202115:48 > 16:42 1 komentar
N1

Ovih se dana navršava pet godina od prosvjeda “Hrvatska može bolje” - deseci tisuća ljudi prosvjedovali su širom Hrvatske zahtjevajući kurikularnu reformu, bolje i modernije obrazovanje svoje djece. Je li ostvareno išta od ciljeva prosvjeda i u kakvom je stanju obrazovni sustav u Hrvatskoj, za TNT je u rubrici Intervju tjedna analizirao znanstvenik Boris Jokić, bivši voditelj radne skupine za kurikularnu reformu.

Jokić kaže kako je kurikularna reforma, kojoj je bio na čelu, bila najjeftiniji projekt u povijesti Hrvatske. “Koštala je državu oko deset milijuna kuna. Kad se govori o velikim novcima, to mi ide na živce. Možete imati najbolje sastojke za ručak, ako imate nevještog kuhara, to će biti katastrofalan ručak. Zašto to govorim? Novac nije garant uspjeha. Bez adekvatne ideje nije moguće napraviti znajčajniju promjenu”, govori Jokić o novcima koje Hrvatska ima na raspolaganju iz EU fondova.

“Ako sve radite od vrha, bacate novac kao milijarderi, to nije reforma školstva. Reforma školstva je ulaganje u infrastrukturu, ali još više ulaganje u ljude”, kaže.

Na pitanje vidi li političku volju u radu ministarstva i ministra da se ide u kurikularnu reformu, kaže: “Još uvijek ne vidim volju, ali vidim natruhu želje da se to radi. Ta natruha je vezana uz dnevnu politiku, a ona ne bi trebala imati veze s reformom školstva. Pet godina ništa nije napravljeno, a bilo je sve spremno.”

Što se tiče mogućnosti da se materijal koji je tada pripremljen danas samo izvadi iz ladice i krene u reformu, kaže da je to moguće.

“I više nego primjenjiv je taj materijal. Da budemo potpuno korektni, škole su digitalizirane. Imamo iskustvo gdje se sposobnost nastavnika povećala. Drugačija je situacija, taj pristup ima smisla. Da se aktivira, brzo bi došlo do promjena”, govori.

Na pitanje bi li se ponovno uhvatio posla oko reforme, kaže: “Postoji li politčar koji bi, idemo govoriti otvoreno, je li Andrej Plenković taj koji je spreman promjeniti hrvatsku gimnaziju, strukovno obrazovanje, uložiti u glazbeno obrazovanje… Je li spreman uložiti u svako dijete da bude uključeno u rano obrazovanje, je li spreman reći nastavnicima da im daje veću autonomiju u radu?”

“Ako je, ja sam spreman nastaviti svoj rad ovdje”, kaže Jokić dodajući kako ipak misli da premijer nije spreman na to jer su u pitanju stvarne promjene u sustavu odgoja i obrazovanja.

Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.