Josipović: Za loše stanje u pravosuđu krivi – dobri suci

N1

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović komentirao je u Novom danu položaj sudaca.

Pravosuđe je bilo lajt motiv cijeloga tjedna, a sve je kulminiralo jučerašnjim novim verbalnim sukobom predsjednika i premijera koji se, kao ni oko bilo čega drugog, ne mogu dogovoriti ni oko toga tko pritišće pravosuđe.

“Napravio bih razliku. Jedno je kad pritišćete i dajete izjave vezano za konkretan predmet, a drugo je načelno kritizirati pravosuđe. Kod nas se uvriježilo da ne smijete reći A protiv pravosuđa. To nije dobro. Dok se sudi, nitko ne smije ulaziti u pravosuđe, ali kad se predmet jednom završi, svatko ima pravo komentirati donesenu presudu. Kod nas se pravosuđe konstruiralo kao država u državi i svoju odgovornost koristi na način koji nije u skladu s onim što bi pravosuđe trebalo raditi”, smatra bivši predsjednik.

Josipović kaže kako osjeća grižnju savjetti zbog sudaca koji savjesno rade svoj posao, ali da je previše onih drugih, koji pravosuđe stavljaju u fokus koji nije dobar. “To je  šteta za suce koji pošteno rade posao, a golema je šteta i za državu i društvo.”

Što se tiče prozivki predsjednika Republike na račun pojedinih sudaca, Josipović kaže kako neki jako brane taj fenomen države u državi, a među njima su i neki jako dobri suci. “Često znam reći da su za loše stanje u pravosuđu krivi dobri suci. Oni bi svojim znanjem i autoritetom mogli promijenitit stanje”, kaže Josipović koji ovaj fenomen naziva i “cehovskom solidarnošću”. “Sustav u kojemu suci sami sebe biraju, ocjenjuju i kažnjavaju ne postoji ni u jednoj staroj europskoj državi. Danas našem sucu ni predsjednik ni premijer ne mogu ništa. I to je dobro, ali očito postoji greška u sustavu. Po meni suci ne bi smjeli biti većina u DSV-u, kao što u njemu ne bi smio sjediti ni jedan političar. Dok se te promjene ne naprave, mi nećemo imati bolje pravosuđe”, govori.

“Mi nismo imali nikakav ozbiljan pokušaj promjene pravosuđa”, govori bivši predsjednik koji smatra da će boljitak donijeti napredak dobrih sudaca, a da mi sad već godinama gledamo jedan nepotizam koji je rezultat države u državi. Dodaje i da nije svaka kritika, čak i kad je opravdana, primjerena. “Povjerenje u državu ovisi o tome imali li oni koji obnašaju dužnosti neki autoritet. Ako se svaki dan častite, kakav ćete autoritet uživati?”, pita se objašnjajvajući da se to odnosi i na suce.

Josipović govori i kako se u zapadnim država vrlo oštro kažnjava napad na službenu osobu te da to spada u dio zaštite digniteta funkcije. “Važno je da javne funkcije uživaju povjerenje, a to ne možete imati ako se svaki dan pljujete.”

Bivši predsjednik komentirao je i slučaj navodnog postupanja PNUSKOK-a prema splitskom gradonačelniku Ivici Puljku. Njega je, navodno, PNUSKOK istraživao zbog toga jer je dopustio da se svira na Peristilu. To bi podhitno trebalo staviti ad acta, smatra Josipović, govoreći da bi u suprotnom moglo biti smatrano da se državne institucije koriste za političke obračune.

Komentirao je i slučaj “zlovoljnog suca”, koji je odgodio ročište nezadovoljan svojom platnom listom. “To je neprimjereno ponašanje. Vjerujem da će DSV otvoriti neki postupak, ali bilo je i puno težih pogrešaka sudaca koje su ostale nesankcionirane”, govori dodajući da je reakcija dosad ovisila o tome koji su suci u pitanju te da smatra da ne bi trebalo odšutjeti ovaj slučaj. “To bi dokazalo da u ovoj državi svatko može od pravosuđa raditi što hoće”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.