Josipović: Pupovac se morao naučiti na kritike, meni su slali metak i bombu

Vijesti 31. ožu 202112:10 > 13:52 2 komentara
N1

Bivši predsjednik Republike, Ivo Josipović, gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao događanja oko izbora novog predsjednika Vrhovnog suda

“Sigurno nakon odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o sudovima, članak 64 a, nema drugog puta nego da Državno sudbeno vijeće raspiše poziv i da onda predsjednik temeljem tog poziva predloži svog kandidata. Ne znam hoće li ovog puta biti postupak uspješan. Međutim ovo je za mene otvorilo nekoliko ozbiljnih pitanja. Mislim da je došlo do ozbiljne reinterpretacije ustava i mislim da će s vremenom biti sve više kritičara ove odluke u odnosu na tekst Ustava”, rekao je Josipović.

Istaknuo je kako svi, pa i predsjednik Zoran Milanović, moraju prihvatiti odluku Ustavnog suda da je Zakon o sudovima ustavan. Dodaje ipak kako su takve odluke u funkciji politike re da je navijaju za vladajuću većinu.

VEZANE VIJESTI

“Predsjednik Zakon mora poštivati, ali može kritizirati. Osim toga, četiri suca Ustavnog suda smatraju da je odluka neustavna, pa i ja, ali tu je odluka koju moramo poštivati”, govori Josipović.

“Imamo ustav, u njemu postoji poredak i svi moramo postupati po odlukama ustavnog suda što ne znači da o njima moramo imati dobro mišljenje”.

“Neke maske će pasti”

Rekao je i kako se po premijerovim izjavama može zaključiti da Zlata Đurđević neće biti izabrana te da je to šteta.

“Žao mi je što premijer ima takav gard i nastup jer Zlata Đurđević nije povrijedila Ustav. Ona je odlična kandidatkinja, vrlo stručna i moralna i mislim da bi njezin izbor značio, da bi to bio tračak nade da će se konačno pravosuđe, koje je ozbiljan teret ovog društva. početi reformirati”, veli.

“Ja razumijem poziciju predsjednika Zorana Milanovića i profesorice Zlate Đurđević koji žele do kraja provesti tu kandidaturu jer i to ima svoju određenu političku i simboličnu vrijednost i očekujem da će predsjednik ostati kod svog prijedloga i da će ga provući kroz novopropisanu formu i mislim da je to dobro jer će neke maske pasti”, govori Josipović.

Rekao je i kako ne vjeruje da bi Zoran Milanović i treći puta išao s istom kandidatkinjom, kada bi se javni poziv morao još jednom objaviti “Ne može bez kompromisa to je na kraju i bit Ustavom propisane procedure. Tim postupkom se želi dati jamstvo da se neće izabrati politički motivirana i stranačka osoba”, govori.

“Kakav je to natječaj?”

Komentirao je iz izbore za Ustavni sud:

“To je potpuno regularan postupak i odgovara prirodi pozicije i pravnom položaju predsjednika Vrhovnog suda. Vidimo što se događa s Ustavnim sudom gdje kao imamo jako transparentne natječaje, vidimo da je to politički izbor.

Ustavni sud je već odlučio da državnim tijelima, koja imaju ustavnu nadležnost, ne možemo zakonom mijenjati nadležnost, a evo sad je i tu odluku porekao. Već sam čuo da se Milanoviću prigovara zašto nije rekao svojoj kandidatkinji da se javi na natječaj. Kakav je to natječaj? Kakvo je to fingiranje? Je li tko traži da se ministri biraju natječajem? Ne, jer je to akt vlasti”.

“Meni su slali metak i bombu”

Ponovno se vratio na Zlatu Đurđević:

“Šteta da se vladajuća većina koncentrirala na to da ne izabere kandidatkinju predsjednika Milanovića. Ne znam ni je li ona prije ovog poznavala Milanovića, dapače bila je vrlo kritična prema nekim potezima njegove vlade”, rekao je i dodao kako u ovakvoj svađalačkoj retorici on ne želi sudjelovati, dok mediji upravo takav oblik rasprave najviše vole.

“Ključ pobune protiv Đurđević nije u njezinoj osobnosti, nije ni procedura sama po sebi, mislim da je riječ o tome da ne žele osobu sa strane koja bi pokušala promijeniti situaciju u pravosuđ”, kaže.

Na kraju se osvrnuo i na Milorada Pupovca:

“Pupovac se nakon toliko godina morao naučiti da je i on podložan kritikama. Ne mislim da mu je Milanović nacrtao metu na leđima. Meni su slali zapakirani metak, poslali su mi i bombu na početku mandata…”

Naposljetku je rekao i kako bi opoziv Zorana Milanovića bio kontraproduktivan te da ne vjeruje da premijer uopće može dobiti potrebnu većinu za to.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare