Josipović: Ustavni sud može prisiliti Milanovića i Plenkovića da razgovaraju

Vijesti 17. ožu 202314:05 0 komentara
N1

Bivši predsjednik Ivo Josipović bio je gost N1 Studija uživo. Komentirao je sukob predsjednika Republike i Vlade, ali i izbore koji nam slijede naredne godine.

“Obojica nose odgovornost za to i žao mi je što se to događa”, kaže Josipović govoreći o sukobu predsjednika Republike i Vlade. S predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem se, kaže, povremeno znao čudi, ali ne oko političkih tema.

Što se tiče izjave šefa SOA-e, Josipović kaže da je ispravno ono što Daniel Markić kaže da radi, identično izvještava obojicu. Ali nije poželjno da su njih dvojica u trajnom sukobu jer oni moraju davati naputke SOA-i, govori. “Opasno je na neki način, i kad  bi bilo poptuno redovno stanje, a nije, sukob stvara lošu političku klimu i šteti međunarodnom ugledu i na domaćoj političkoj sceni”, kaže Josipović.

Rat u Ukrajini ima implikacije na naše susjedstvo i našu sigurnost i nije dobra situacija u kojoj dva čelna čovjeka ne razgovaraju, upozorava bivši predsjednik podsjećajući da obojica njih imaju odgovornost za funkcioniranje sustava. “Ja imam iskustvo da sam bio u mandatu s vladom suprotne političke orijentacije. Jeste ikad čuli takve razgovore između mene i gospođe Kosor? Nije bilo idili ni između mene i Milanovića, ali… Važno je da se svi drže svoje političke nadležnosti”, govori Josipović koji smatra i da bi Ustavni sud mogao proglasiti ovo stanje neustavnim i prisiliti predsjednika i premijera da sjednu i razgovaraju.

Ovlasti predsjednika

“Mislim da je bila velika pogreška što je predsjednik u velikoj mjeri razvlašćen”, kaže objašnjavajući kako predsjednik ima mnogo veći izborni legitimitet i položaj u javnosti od vlade koja je nekad koalicija koja može imati manji broj glasova od oporbe te da sad nismo daleko od te situacije. “Nedostaje nam mehanizam međusobne kontrole i nadzora”, kaže. Druge države, objašnjava, imaju mehanizme u kojima netko ima pravo suspenzivnog veta ili druge načine kontrole, ali ničeg od toga u Hrvatskoj nema. Polupredsjednički sustav kakav smo imali je, kaže, funkcionirao kako je funkcionirao, ali iskustvo drugih zemalja pokazuje da sustav gdje je vlast jasno podijeljena i gdje svatko ima svoje ovlasti, funkcionira.

Nije pristaša toga da se predsjednika bira u parlamentu. “Silno je važno da predsjednika bira narod”, kaže.

Godina izbora

“Gospođa Grabar-Kitarović je u kampanji, njene su slike svugdje. Oblekica ovakva, onakva, kasnije će reći da je žrtva seksizma, ali nije, to je jezin stil. Ona je miljenica medija i očito ima uspjeha u tome. Ne znam hoće li je HDZ kandidirati. Jak kandidat je i Šimonović, ako on bude kandidat, bit će jak protukandidat Milanoviću. Slušao sam i Raspudića neki dan, prilično razočarenje. Iznio je neki koncept vlade nacionalnog spasa, strašno. Najavio svoju kandidaturu, uveo narodnu mudrost o mrčenju gaća… vidjet ćemo kakva će biti sreća u tome”, govori Josipović o mogućim kandidatima na predsjedničkim izborima.

Što se tiče parlamentarnih izbora, misli da neće biti ubrzani jer je to spriječio Ustavni sud odlukom o izbornim jedinicama.

Opera

Bivši predsjednik nekoliko posljenjih mjeseci nije bio prisutan u javnosti jer je pisao operu. Predana je već i vježbaju je u HNK, a premijera se očekuje 22. travnja. Tema je ubojstvo Johna Lennona, legendarnog Beatlesa, koji je bio veliki pacifist i kojega je na kraju ubio čovjek koji ga je objašnjavao. Josipović je Igoru Bobiću rekao kako je oduvijek fasciniran likom Johna Lennona. “Imao sam problem s libretom. S nekoliko književnika sam razgovarao o tome, ali nije im bio seksi Lennon”, ispričao je Josipović koji je libreto za svoju operu na kraju dobio u suradnji s profesoricom Marinom Biti iz Rijeke.

Dosta je naporno bilo “brušenje kraja”, kaže Josipović čija će opera biti dio stalnog repertoara HNK-a naredne sezone. “Ne bi bilo loše”, kaže na pitanje hoće li biti i svjetskih pozornica.

Josipović kaže kako bi volio da Milanović i Plenković dođu na premijeru njegove opere, a obojica su, kaže, pozvao. “Još kad bi sjedili skupa u loži…”, završava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!