Juroš: Radimo na tome da svako dijete koje to bude htjelo dobije obrok u školi

Vijesti 08. sij 202318:25 0 komentara

Još 2020., usred korona krize, četiri zagrebačke sveučilišne profesorice pokrenule su inicijativu "Pravo svakog djeteta na školski obrok". Smatrale su da se država mora uhvatiti u koštac s često nevidljivim siromaštvom najranjivijih, djece. Nakon gotovo tri godine lobiranja, sutra bi konačno u hrvatskim osnovnim školama trebala zaživjeti velika novost - besplatan obrok sve.

Luka Juroš, pročelnik za obrazovanje Grada Zagreba kaže da sutra osnovnoškolce u ponedjeljak očekuje veliki uspjeh ove inicijative i možda najbolja promjena u školstvu u Hrvatskoj.

“Svaki osnvnoškolac koji bude to htio od sutra će dobiti jedan obrok”, kaže Juroš. Dodaje da ne postoje uvjeti u školama da im se pruži topli obrok. Dodaje da kreću s radom za proširenje kapaciteta kako bi uskoro u Zagrebu sva djeca dobila jedan topli obrok dnevno. Naglašava da bez ulaganja u kapacitete škole dogradnje kuhinja i blagavaonica neće biti moguće to ostvariti.

“Zagreb je spreman”

“Čekamo ministarstvo obrazovanja da raspiše natječaj za Nacionalni plan oporavka i otpornosti za nadogradnu kapaciteta i jednosmjensku nastavu”, kaže Juroš.

Kaže da Grad Zagreb ima detaljne analitike što je potrebno napraviti, kojim školama je što potrebno i kakve vrste ulaganja su potrebne. “Zagreb je spreman”, ističe Juroš.

Kaže i da su u posljednjih mjesec i pol uspjeli stvoriti uvjete da više od 56 tisuća djece ima mogućnost da dobije mliječni obrok u Osnvnim školama. “Radimo na tome da svako dijete koje to bude htjelo dobije obrok u školi”, kaže Juroš.

“Radimo na novom standardu, novim nutritivnim tablicama i na objedinjenoj zelenoj javnoj nabavi kako bi sve škole imale sve potrebne namirnice za kvalitetnije tople obroke u budućnosti”, rekao je Juroš.

Rekao je i kako je ono što je država predvidjela financijski je trenutno dovoljno, ali da se očekuje da će izdaci s vremenom rasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!