Kaić otkrio što učiniti ako ste kontakt osobe pozitivne na kućnom testu

Vijesti 13. sij 202215:47 > 16:35 0 komentara
Natalia KOLESNIKOVA / AFP, Ilustracija

Na neka od pitanja koja najviše more građane o kontaktu s osobama zaraženima koronavirusom, odgovorio je epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

Jedna od zbunjujućih situacija jest što učiniti ako vam osoba, s kojom ste bili u bliskom kontaktu, javi da joj je kućni test pokazao da je pozitivna na covid. Iz HZJZ-a objašnjavaju da se svaki kućni test mora potvrditi brzim antigenskim (BAT) ili PCR testom.

“Ako ste bili u bliskom kontaktu u vrijeme kad je osoba zarazna, trebate se podvrgnuti samoizolaciji prema preporukama koje su objavljene na stranicama HZJZ-a”, kazao je šef HZJZ-ove epidemiološke službe Bernard Kaić za Dnevnik.hr.

Epidemiolozi objašnjavaju da se na temelju rezultata kućnog testa kontaktima ne može odrediti samoizolacija, “ali je dobro izolirati se i čekati BAT ili PCR nalaz”. Jednostavnije rečeno, trebali bi se ponašati savjesno i odgovorno i ostati doma.

Kako to objasniti poslodavcima?

Na pitanje kako takvu situaciju objasniti poslodavcima Kaić kaže da “kažete poslodavcu da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom i da zbog toga morate u karantenu. Javite se izabranom liječniku koji o tome može izdati potvrdu ili otvoriti bolovanje”.

Iz HZJZ-a ističu da je važno otvoriti bolovanje čim ste pozitivni na kućnom testu. “A radi li se doista o covidu utvrdit će se naknadno, prema mogućnosti, što nije neuobičajeno i kod drugih zaraznih bolesti jer rijetko kada imate dokazanu etiologiju istog časa. Sve traži svoje vrijeme. Trajanje izolacije odredit će se na temelju datuma početka simptoma”, pojašnjavaju.

BAT kao potvrda

A kada je riječ o PCR testiranjima, na koje se sve dulje čeka, Kaić kaže da se do testiranja osobu može na temelju simptoma i epidemiološke anamneze, odnosno podataka o bliskom kontaktu s oboljelima, proglasiti oboljelom od covida.

“Kao drugo i još važnije, izabrani liječnik može uraditi brzi antigenski test, koji se priznaje kao laboratorijska potvrda bolesti”, dodao je i kazao da, koliko on zna, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje rade na rješavanju problema s nedovoljno kapaciteta za testiranje.

Kaže da se ne bi smjelo dogoditi da se kapaciteti potpuno probiju, pa da se na termin čeka i dulje od tjedan dana “jer se i BAT priznaje kao potvrda bolesti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!