Kako izgleda život na Baniji gotovo godinu dana od razornog potresa?

Vijesti 12. pro 202122:17 0 komentara
N1

Malo više od dva tjedna dijeli nas od tužne godišnjice petrinjskog potresa. I dok su u međuvremenu humanitarne udruge, udruge poduzetnika i građani donatori izgradili već desetke zamjenskih kuća, država se za takav pothvat i dalje tek priprema.

Do Božića ova petrinjska obitelj planira useliti u svoju novu kuću. Makar madrace morali, kažu, staviti na pod. Jer oko 110 kvadrata kuće – nakon što je staru uništio potres – niknulo je u šest mjeseci. Obitelj Nurkić imala je sreće – jer su ih odbarali donatori. Udruga Glas poduzetnika obnovu je preuzela na sebe.

“Nakon prvog poziva koji je od njih stigao sve je išlo jako brzo, ljudi su reagirali promtno, brzo, to je išlo kao na traci, zapravo smo mi pola vremena te gradnje bili potpuno nesvjesni sto se nama događa i koliki smo mi jackpot dobili time što su nas odbarali”, rekla je Marijana Kireta-Nurkić.

Izgradnju su preuzeli donatori, rušenje stare kuće koja je bila u crvenom – grad. Obitelj Nurkić zbog toga mogla se odreći pomoći države. Srećom kažu – nisu je morali čekati.

“Vjerojatno bismo otišli…”

“Vjerojatno bismo otišli, bez obzira što smo zaposleni, gledajući perspektivu za djecu, vjerojatno bismo otišli, ovako smo eto odlučili, sada imamo perspetivu”, kazao je Nermin Nurkić.

N1

Donatorima je lakše jer ih ne koče procedure – brani se tako država koja je do sada od više od 8 tisuća zahtjeva za nekonstrukcijskom obnovom – završila oko tisuću kuća. U radu ih je još oko 700. No, izgradnju zamjenskih kuća i stanova još nije ni počela. Bude, rekle su vlasti ranije ovog tjedna – sredinom siječnja.

No, vjeruju li u to građani?

“Žao mi je, voljela bih imati, ali nemam povjerenja zato što nam obnova ni nakon rata nije bila… Ne znam, situacija je takva, jednostavno nemam povjerenja”, kazala je jedna gospođa.

“I u zimskim mjesecima možemo raditi na uklanjanju objekata”

Prve lopate država je najavila još za 1. studeni. To se obećanje dugo ponavljalo, a kad se ono nije ispunilo dano je novo – usred zime – s niskim temperaturama, mogućim i snijegom. Pa evo što konretno znači najava da će izgradnja početi sredinom siječnja.

VEZANE VIJESTI

“I u zimskim mjesecima možemo raditi na uklanjanju objekata, na možda ako vrijeme dopusti iskopavanja a onda ovo sto je gospođa dobro primjetila – prva betoniraja od 1.3. ovisno o modelu, odnosno o tehnologiji izgradja trajat će sama izgradnja”, rekao je Gordan Hanžek iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinavanje.

Amen za modele kuća i tehnologije gradnje došao je godinu dana od potresa. Prva nabava – za suhu drvenu gradnju je raspisana, svaki slijedeći tjedan će se raspisivati nova. Od postupka nabave do izgradnje, preciziraju odgovorni, trebalo bi proći oko 5 tjedana. A po njihovom planu – prvo će na red 30 kuća.

Samo 11 obitelji u ovom trenutku može pokrenuti proceduru izabrati model i tehnologiju zamjenskih kuća – a kriterije i prioritete trebaju odabrati lokalne vlasti, kaže prvi opretivac obnove na Banovini. Prema računici koju iznosi – obnova bi tamo, ona cjelokupna trebala biti gotova u 4 godine. Planirano trajanje obnove za kuće još je kraće.

“500 godišnje – u roku dvije godine mislim da bi to trebalo biti gottovo – na taj način radimo i na taj način se pripremamo sada ćemo vidjeti odgovor građeviskog sektora”, kazao je Hanžek.

Dosad se javilo oko 50 tvrtki koje bi trebale graditi kuće – a problem koji već postoji je nedostatak radnika u građevinskom sektoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!