Kako je potres utjecao na mlade? “Drže se hrabro, ali posljedice su vidljive”

Vijesti 18. sij 202214:08 0 komentara
N1

Pandemija koronavirusa i potresi pogodili su mlade. Institut za društvena istraživanja proveo je ispitao što je na mlade u Sisačko-moslavačkoj županiji ostavilo najviše traga.

“Istraživanje je provedeno na gotovo gotovo 1000 učenika i 400 obrazovnih radnika, a pokazuje da je potres imao negativne utjecaje na njihove živote. Što su učenici stariji ta percepcija negativnosti je izraženija. Najveći negativni utjecaj iskazuju učenici završnih razreda”, komentirao je rezultate za N1 ravnatelj Instituta Boris Jokić.

Kao posebno negativne aspekte, kaže Jokić, mladi su naveli osjećaj sigurnosti kod kuće i utjecaj na zadovoljstvom njihovim životom te psihičko zdravlje.

“Gotovo polovica maturanata iskazuje da je taj utjecaj bio negativan, a 22 posto da je bio izrazito negativan na njihovo psihičko zdravlje”, rekao je Jokić te dodao:

“Mladi jesu otporni, drže se hrabro, ali posljedice su vidljive. Dio njih sigurno ima posljedice vezane uz pandemiju i potrese. Usporedili smo njihove rezultate s rezultatima njihovih kolega u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a ti rezultati ukazuju da su najteže posljedice upravo na učenike u Sisačko-moslavačkoj županiji i da je za njih utjecaj potresa jači od utjecaja pandemije. To pokazuje da bismo svi trebali učiniti sve da adresiramo nedaće s kojima su se mladi našli, da porazgovaramo i nađemo neka rješenja da im olakšamo”, rekao je Jokić.

Posebno važnim naglašava utjecaj na psihičko zdravlje i zadovoljstvo kvalitetom života te kaže da bi se to trebalo “pretočiti u jasne politike, prvenstveno obrazovne”.

“Mladi imaju dojam da se nešto radi, ali i dojam da se neće učiniti dovoljno brzo i kvalitetno za njih same. Boje se da će njihovi prijatelji otići, da će njihovi životi biti siromašniji, da će njihovo odrastanje biti siromašnije nego prije potresa”, rekao je Jokić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!