Internetske prevare sve su češće. Stručnjak objasnio kako se najbolje zaštititi

Vijesti 04. velj 202312:59
Pexels/Ilustracija

Kibernetičke prijetnje bilježe kontinuirani porast na globalnoj razini. U Hrvatskoj je lani zabilježen porast online prijevara od 19%. Različite vrste napada u kibernetičkom prostoru postaju sve sofisticiranije i složenije. Različiti maliciozni programi, računalne prijevare, zloporabe osobnih i financijskih podataka te zloporabe na društvenim mrežama samo su neki od njih. O kibernetičkim ugrozama i kako se od njih zaštititi u Novom danu govorio je Jakov Kiš iz Carneta, Nacionalnog CERT-a.

Služba za obradu incidenta zabilježila je porast, obradili smo nešto manje od 1300 kibernetičkih incidenata. Uglavnom su to prevare lažnih internetskih trgovina, otkrili smo 200-tinjak lažnih trgovina koje imitiraju poznate modnih brendova, a kreirane su s ciljem krađe osobnih podatka i podataka bankovnih kartica, krajnji cilj je materijalna korist. Postoje i manje vješti hakeri početnici koji se žele dokazati, rekao je Kiš.

Te stranice nekad nije lako prepoznati. Zastrašujuće je jednostavno koliko ih je lako napraviti. Trebamo provjeriti nalazimo li se na legitimnoj stranici, ako nismo sigurni potrebno je provjeriti adresu. Prosječni korisnik treba slijediti kibernetičku higijenu, pratiti sigurnosnu praksu. Trebaju se stvarati sigurnosne kopije podataka, treba koristiti složenije lozinke, gdje god je moguće višestruka autentifikacija pomaže, složenije lozinke uvijek su bolje. Također, poslovne mailove ne treba koristiti u privatne svrhe, savjetuje Kiš.

Kibernetički stručnjak iz Carneta najavio je konferenciju „Potraga za boljim internetom“, 7. veljače. Uz sigurnost na internetu, neke od ključnih tema konferencije su utjecaj digitalnih medija na mentalno zdravlje mladih, cyberbullying među učenicima, zaštita privatnosti na internetu, kritičko pristupanje internetskim sadržajima te izazovi umjetne inteligencije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar