Kekin: Fotografije su dokaz da je stanje s otpadom bilo gore u vrijeme Bandića

Vijesti 21. lip 202213:35 > 14:16 0 komentara
N1

Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala odgodu novog sustava naplate odvoza otpada u Zagrebu do 1. listopada, koju je u utorak najavio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Kao što je rekao gradonačelnik, cilj je ambiciozan. To je prvi korak u velikom procesu promjene gospodarenja otpadom u Zagrebu”, rekla je Kekin.

Kako navodi, cilj gradonačelnikove odluke je da se mobiliziraju građani i predstavnici stanara.

VEZANE VIJESTI

“Svi moraju dati svoj maksimum kako bismo 1. listopada bili spremni. Postavljen je cilj, izrađeni su koraci, javna nabava, dogovori o distribuciji, izlasci na teren… To je složen zahvat, ali proces ide vrlo dobro”, rekla je.

Tvrdi da već sada imamo situaciju gdje su građani počeli aktivnije razvrstavati otpad.

“Da se sve savršeno i idealno poklopilo, krenulo bi se 1. srpnja. Nije sve savršeno, pa se kreće 1. listopada. Rok od 1. srpnja imao je cilj velike aktivacije sustava. Potrebno je jasno definirati gdje će građani imati boksove, gdje će biti postavljeni spremnici i slično”, rekla je.

‘Razumljive su frustracije građana’

Kaže da je ovog tjedna planirao raspisivanje javne nabave za novih 16 kamiona Čistoće.

“Razumijem i suosjećam s nestrpljenjem građana i medija. Grad je došao u zapušteno stanje i očekuje se brza promjena, ali duboka i prava promjena teško ide brzo i bez otpora. Zato nas se i proziva. Morali smo odraditi proces kojim se administrativnom osoblju nude operativna radna mjesta. Sada imamo natječaj za nove radnike u gradskoj Čistoći. Imamo manjak osoblja koji se sada rješava”, rekla je Kekin.

Ako dođe do zastoja, kaže Kekin, frustracije su razumljive.

“To je, nažalost, izvan naše moći. Sada se plaća cijena za posljednjih 20 godina. Prava promjena ne dolazi preko noći. Ako pogledate foto dokumentaciju grada za vrijeme Milana Bandića, teško je za povjerovati da ćete reći da je grad danas prljaviji nego ikad. Nama je ovo stanje neprihvatljivo i zato provodimo promjene. Mi smo jedini koji traže tu vrstu suradnje sugrađana. Da bismo svojoj djeci ostavili čišći grad, tražimo da naši sugrađani drastično mijenjaju svoje navike. To neće ići lako. Mislim da su građani dovoljno zreli da mogu razumjeti da je zajednički cilj čišći i zeleniji grad”, rekla je Kekin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!