Klimatologinja o globalnom zatopljenju: Moraju se definirati mehanizmi kontrole i kazni za pojedince

Vijesti 09. velj 202410:07 0 komentara

Biometeorologinja DHMZ-a i voditeljica Odjela za klimatsko modeliranje Lidija Srnec gostovala je u Novom danu kod Mašenke Vukadinović gdje je govorila porast temperature na globalnoj razini, ali i u Hrvatskoj.

Siječanj iza nas je najtopliji siječanj od početka mjerenja temperature. Osim toga, prvi put otkad postoje mjerenja globalna prosječna temperatura na našem planetu u proteklih je 12 mjeseci kontinuirano bila viša za 1,5 Celzijeva stupnja u odnosu na sezonski prosjek iz predindustrijskog razdoblja.

“Ove zabilježene anomalije i ovaj zabilježeni prelazak od 1,5 stupnja globalne temperature znači da nismo u najboljoj situaciji. Trend zatopljenja je prisutan. Temperature će rasti i dalje. Mi definitivno moramo promijeniti smjer života na kojem jesmo kako bismo dosegnuli, ili se barem držali načelnog Pariškog sporazuma iz 2015., kad je porast temperature ograničen na 1,5 odnosno 2 stupnja do kraja 21. stoljeća”, smatra Srnec.

Srnec objašnjava kako postoji više komponenti temeprature, ali sve utječu jedna na drugu.

“Temperatura u vodi, temperatura tla, temperatura zraka, površine ledenjaka isto imaju svoju temperaturu… Porast jedne temperature utječe na drugu i ne mijenjaju se sve jednakom brzinom. Danas je neupitno da postoji porast globalne temperature i moramo doista poduzeti neke aktivnosti kako bismo ga ublažili. Zaustaviti ne možemo, ali moramo ublažiti”, naglašava Srnec.

Srnec navodi kako su u ublažvanju globalne temperature veoma važni sporazumi do kojih dolazi na globalnim samitima, ali također i lokalna djelovanja pojedinca.

“Bitan je i utjecaj pojedinca. Koliko god on bio malen, može pridonijeti onoj okolini u kojoj živimo. Nije svejedno je li izvor energije ili neki prostor ispušta neku količinu opasnih tvari u rijeku ili potok ili u zrak neke štetne stvari. To onda zagađuje upravo onaj dio sredine u kojoj žvimo. Tako da ne možemo reći da je globalna politika jedina koja može spriječiti neke stvari. I moraju se definirati mehanhizmi kontrole i kazni”, smatra Srnec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!