Koliko se liječnika i sestara najvećih bolnica cijepilo protiv korone?

Vijesti 30. ožu 202109:16 > 09:21 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL/Ilustracija

Dok je dojam da u općoj populaciji vlada jagma za cijepljenjem te kako je jedini problem trenutni nedostatak cjepiva, među zdravstvenim djelatnicima, koji su među prvima imali priliku biti cijepljeni protiv korone, situacija je drugačija. Ovo su podaci iz najvećih hrvatskih bolnica.

U najvećoj hrvatskoj bolnici KBC-u Zagreb, u kojoj radi gotovo šest tisuća osoba, od toga 1195 liječnika i 2600 medicinskih sestara, do sada je cijepljeno 74 posto liječnika i samo 38 posto medicinskih sestara.

Ravnatelj ove bolnice Ante Ćorušić prošlog tjedna iznio je ovu brojku tvrdeći da je riječ o “bezrazložnom nepovjerenju u cjepivo dijela zdravstvenih djelatnika”. Dodao je da je zadovoljan postotkom cijepljenih liječnika, no nikako postotkom cijepljenih medicinskih sestara i tehničara.

Kakva je situacija u drugim kliničkim bolničkim centrima, kojih je, uz KBC Zagreb, još četiri?

U glavnom gradu još je jedna bolnica s ovim statusom: u KBC-u Sestre milosrdnice ukupno je 3861 zaposlenik. Ondje se, otkrivaju iz bolnice za Tportal, do sada cijepilo njih 2261, od toga 702 liječnika, 774 medicinske sestre i 785 ostalih zdravstvenih i nezdravstvenih zaposlenika.

Ako gledamo u postocima, riječ je o gotovo stopostotnoj cijepljenosti liječnika (98,04 posto) dok je cjepivo primilo tek 47,39 posto medicinskih sestara.

Od 2200 zaposlenika Kliničke bolnice Dubrava, najveće hrvatske bolnice za Covid, cijepilo se njih 1200. Ravnatelj ove bolnice Ivica Lukšić prošlog tjedna tportalu je kazao: “Cijepili smo blizu 1200 ljudi. Svi koji su se htjeli cijepiti, cijepili su se.”

Na pitanje koliko ih se nije htjelo cijepiti, odgovara: “Nije to velik broj. Imamo 400 ljudi koji su preboljeli covid i 1200 cijepljenih. Znači, njih 1600 trebalo bi imati nekakav imunitet.”

Kakva je situacija u KBC-u Split? Kažu da je 70 posto djelatnika splitskog KBC-a cijepljenjem ili preboljenjem steklo imunost.

Kažu da je imuno 90 posto liječnika, od toga ih je imunitet cijepljenjem dobilo dvije trećine. U ovoj najvećoj splitskoj bolnici 70 posto medicinskih sestara ima imunitet, od toga ih je pola preboljelo koronu, a pola ih se cijepilo.

U osječkom KBC-u cijepljenje je završilo. Cijepilo se ukupno 56,1 posto od nešto više od tri tisuće zaposlenika. Kažu nam da je cjepivo primilo 70 posto liječnika i 51 posto medicinskih sestara.

I u KBC-u Rijeka cijepljenost medicinskih sestara zaostaje za onom liječnika. Do 23. ožujka cijepljeno je 2010 od ukupno 3384 djelatnika. Od 615 liječnika riječkog KBC-a, cijepljeno je njih 529, dakle visok postotak. No kao i drugdje, odaziv medicinskih sestara i tehničara znatno je niži. Od njih 1280, cijepilo ih se 704.

“Kod cijepljenja medicinskih sestara u obzir je potrebno uzeti trenutne rodiljne dopuste i duža bolovanja djelatnica zbog težih bolesti’, napominju u KBC-u Rijeka. Na pitanje je li se tko odbio cijepiti, odgovaraju: ‘Nije se utvrđivalo koliki je broj onih koji su odbili cijepljenje jer je ono dobrovoljno”, piše Tportal.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!