Konaković: Dogovor u BiH moguć ako Dodik promijeni ponašanje

Regija 05. srp 202310:10 > 12:01 0 komentara
ELVIS BARUKCIC / AFP

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ocijenio je kako još ima izgleda da se sadašnja politička kriza u BiH smiri dogovorom i da se nakon toga nastavi s provedbom reformi, ali je upozorio kako sve ovisi o tome hoće li lider bosanskih Srba Milorad Dodik prestati proizvoditi sukobe.

“On (Dodik) još ima vremena da ovakav kakav je racionalizira svoje postupke”, kazao je u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV) Konaković, koji je i čelnik stranke Narod i pravda (NiP), jedne od članica vladajuće koalicije u BiH.

Dan ranije Naša stranka (NS), koja zajedno s NiP-om te sa SDP BiH čini bošnjačko-građanski blok unutar te koalicije u kojoj su i HDZ BiH te Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najavila je kako zbog Dodikova ponašanja neće podržati imenovanje novog ministra financija BiH iz te stranke.

Zastupnik NS u Zastupničkom domu parlamenta BiH Predrag Kojović kazao je kako su u toj stranci odlučili “podići ručnu kočnicu” u odnosu sa SNSD-om, što bi značilo da će koalicija biti blokirana sve dok ne prestanu Dodikovi napadi na ustavni poredak poput pokušaja podrivanja pozicije Ustavnog suda BiH.

Konaković nije pojasnio kako će se točno njegov NiP ponašati u ovoj situaciji kazavši kako je suradnja s SNSD-om svakodnevna, ali je potvrdio kako postoji i drugačija mogućnost.

Sve je usporedio s utakmicom u kojoj onaj koji gubi pokušava ishoditi njen prekid.

“Ili ćemo se konačno obračunati ili ćemo se konačno dogovoriti”, kazao je Konaković. Istaknuo je da do novog susreta s Dodikom mora doći unatoč činjenici da je posljednji, održan prošlog tjedna u Konjicu, zamalo završio tučnjavom a verbalnih sukoba tom prigodom nije nedostajalo. Jedno što nije prihvatljivo, istaknuo je šef bosanskohercegovačke diplomacije, je “zamrznuti konflikt” odnosno privremeno smirivanje sukoba koji bi onda brzo ponovo eskalirali nekim drugim povodom.

Visoki predstavnik Christian Schmidt prošlog je tjedna poništio zakone kojima je parlament RS pokušao ograničiti njegovo djelovanje kao i zabraniti provedbu presuda Ustavnog suda BiH, a nametnuo je i izmjene Kaznenog zakona koje otvaraju mogućnost kaznenog progona dužnosnika odgovornih za protuustavno ponašanje.

Kazneni progon Dodika jedna je od opcija koje su sada otvorene dok lokalni mediji nagađaju o tome je li međunarodna zajednica spremna i za drastičnije mjere poput njegove smjene s pozicije predsjednika RS.

Konaković smatra kako je međunarodna zajednica još uvijek oprezna s Dodikom, uz procjenu kako ga se na taj način zapravo pokušava urazumiti, a ukoliko se u tome ne uspije slijedi konačni obračun s njim.

Odlučnije korake kojima bi se suzbilo Dodikovo ponašanje zagovaraju SAD i Velika Britanija, a britanski premijer Rishi Sunak u utorak je tijekom susreta s članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem u Londonu potvrdio kako njegova vlada planira poduzeti “dodatne korake” u zaštiti mira i sigurnosti u BiH, uključujući mogućnost jačeg sudjelovanja u misiji Althea odnosno u sastavu EUFOR-a u BiH.

Na tu je najavu na društvenim mrežama odmah reagirao Dodik optužujući Veliku Britaniju da “već 30 godina podriva suverenitet BiH”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!