Konzultantica za EU fondove: Skoro da se žalimo što imamo toliko novaca na raspolaganju

Vijesti 16. lis 202317:57 3 komentara

Ariana Vela, konzultantica za EU fondove, gostovala je u Newsroomu gdje je govorila o tome kako se u Hrvatskoj nedovoljno kvalitetno iskorištavaju EU fondovi, pogotovo za veće infratrukturne projekte.

Vela je naglasila da se približavamo kraju 2023. godine i da se nalazimo u situaciji gdje gotovo da se žalimo što imamo toliko novaca na raspolaganju.

“Mi nismo početnici kad su europski investicijski fondovi u pitanju. Ovo nam je druga prava financijska perspektiva. Znalo se što je trebalo učiniti. Mi iz naše konzultantske pozicije svake godine podsjećamo da je potrebno na vrijeme krenuti, i ne samo sa strateškim dokumentima, nego is pripremom sustava”, kaže Vela.

“Jako je velika šteta što se sada kasni. Ulazimo u 2024., a znamo da je financijska perspektiva počela 1.1.2023. Postoji cijeli niz pripremljenih projekata, pogotovo u sektoru poduzetništva koji trebaju ta sredstva. I mi zapravo svi skupa čekamo da konačno te pozive vidimo”, dodaje.

Vela navodi kako veći infrastrukturni projekti vrlo često zapadaju u probleme, iako ne svi.

“Ali nažalost imamo i primjere u kojima je redovito prisutna, neću reći određena doza ležernosti, ali možda nedovoljno kvalitetno planiranje ili nedovoljna analiza rizika”, upozorava Vela.

Kao primjer većeg projekta, Vela je spomenula HŽ infrastrukturu.

“Voljela bih vidjeti zašto ne možemo te projekte isplanirati kako treba. Zašto ne možemo reći da nam za jedan projekt treba 10 godina, ako je to 10, ali hajmo ga onda napraviti za 10 godina ili u konačnici da dovedemo neke ljude koji su sposobni te projekte realizirati.”

N1

Objasnila je i problem financijskog inženjeringa – događa se ne kraju financijske perspektive.

“Imamo situaciju u kojoj mi znamo da nećemo stići i pitanje je da li da potrošimo te novce ili da ih ne potrošimo. Ja jesam za to da ih potrošimo, ali nažalost hoćemo li postići ono što smo inicijalno planirali? Apsolutno nećemo.”

Vela smatra kako unatoč iskustvu, država još uvijek ne napreduje dovoljno po pitanju trošenja EU fondova.

“Žao mi je konstatirati što na nekim mjestima, na kojima očekujem vidjeti promjene na bolje, nažalost se te promjene ne događaju i naravno to svara probleme i nama i našim klijentima i nepovoljno utječe na korištenje sredstava.”

“Nadam se da će to i ministar čuti. Kad priznamo da imamo neki problem, to je državi dobra prilika da napravi nešto bolje i da napravi neki pomak”, poručuje Ariana Vela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare