Kordić o (ne)obnovi: Nema političke volje ni vizije, ali ni hrabrosti i znanja

Vijesti 19. ožu 202221:34 > 21:44 2 komentara
N1

Urušavala se gotovo sama od sebe, prijetila sigurnosti svima i u samom je centru jednog glavnog grada. Riječ je o zgradi u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici koja je teško stradala u potresu i unatoč svemu tome pune dvije godine čekala da se riješe sve zavrzlame kako bi na red došlo rušenje, koje je počelo jutros.

Igor Kordić, potpredsjednik udruge SOS Zagreb koja pokušava utjecati na ubrzanje obnove, a koje zasad još nema, rekao je za Dnevnik N1 kako je “tempiranje rušenja pred samu dvogodišnjicu potresa namjerno kako bi se fokus javnosti preusmjerio na to da se nešto radi, a zapravo se ništa nije napravilo”.

VEZANE VIJESTI

Izmjene zakona donijele su bitnu promjenu – da su se imovinsko-pravni odnosi maknuli s dnevnog reda, rekao je. Sufinanciranje države od 100 posto također je bitan pomak, dodaje. “Zakon je samo papir i ako se isti ne provodi onda je to mrtvo slovo na papiru. A zasad je mrtvo slovo na papiru. Dionici nisu posloženi kako bi se ovom krizom moglo upravljati po vertikali, nego je to niz horizontala s vertikalama i nema jedne glave koja donosi odluke”, naveo je.

“Od samog starta je ključno to da nema dovoljno političe volje, pa ni vizije, a potom ni hrabrosti i znanja, svega što je potrebno za nešto što nam je svima došlo nenadano… Ali ako se ne vidi da je ovo strateško pitanje i države, a ne samo pojedninca i grada, onda su tu i neki drugi problemi koji su njima prepreka da bi donosili odluke”, komentirao je potpredsjednik udruge SOS Zagreb.

Ponovio je kako nemaju vizije, nemaju snage i nemaju mogućnosti: “Ovo je velik, zahtjevan i dugotrajan projekt, ali ako postoji odluka, postoji vizija, definirat će se rokovi i to će se iskomunicirati javnosti. Ovako svi živimo u neizvjesnosti i mislimo da im to nije ni cilj ni interes”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare