“Liječnici su i ranije slali žene da pomoć potraže u Sloveniji”

Vijesti 05. svi 202209:18 > 09:532 komentara
Izvor: N1

Branka Mrzić Jagatić iz Udruge Roda razgovarala je s Ivanom Tomić o slučaju trudnice koja je u 26. tjednu trudnoće saznala da dijete koje nosi ima tumor zbog kojeg vjerojatno neće preživjeti ili će, ako preživi, živjeti kao biljka, a kojoj je u hrvatskim bolnicama rečeno da pomoć potraži - u Sloveniji.

“To uopće ne bi trebalo biti predmet rasprave. Zakon je jasan i nedvosmislen, on ženi omogućava da konzumira svoje pravo. Mislim da ne treba biti polemike oko toga. Ovo je hrabra žena koja želi svoje pravo da ostvari prekid trudnoće”, kaže Mrzić Jagatić.

Prema njenim riječima, u Hrvatskoj postoje jasne procedure koje su propisane za ovakve slučajeve. “Postoje jasne smjernice. Struka je suglasna. Govorim o struci u europskim eminentnim institucijama. Oni jasno propisuju koji su protokoli za prekid trudnoće nakon 24. tjedna.”

vezana vijest

Mrzić Jagatić kaže kako je ovakvih situacija bilo i ranije, a navodi i primjer žene iz Rijeke koja je od liječnika dobila jednak savjet kao i Mirela Čavajda – da pomoć potraži u Sloveniji. “Znamo da postoje iskustva brojnih žena koje su odlazile u Sloveniju i skupo plaćale tu uslugu. A zakon im omogućuje da tu uslugu kojom štite svoje zdravlje dobiju ovdje”, kaže.

“Ono što bi trebalo napraviti svakoj situaciji i ženama koje se nađu u ovoj situaciju jest omogućiti da konzumiraju svoja prava. Zakon jasno kaže da pacijent treba suodlučivati”, govori Mrzić Jagatić dodajući da je liječnica možda s dobrom namjerom dala taj savjet, ali je postupila protivno odredbama Zakona koje se tiču prava pacijenata.

“Zakona se institucije trebaju držati. Praksa je takva da svaka zdravstvena ustanova radi prema svojim pravilima koja nisu poznata javnosti i često puta rade suprotno preporukama struke i dobrim praksama u svijetu”, zaključuje ona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar