Lokalni sudac kažnjen jer u pandemiji nije donio dovoljno presuda. Evo kako se pokušao opravdati

Crna kronika 22. pro 202320:55 0 komentara
Pixabay

Suca iz Benkovca Državno sudbeno vijeće (DSV) kaznilo je jer tijekom prve pandemijske godine, 2020., nije ispunio normu. Donio je odluke u svega 47,48 slučajeva, iako je trebao ostvariti barem 80 posto norme. Još bi se neko manje odstupanje zbog pandemije i prihvatilo, no DSV je zaključio da je ovo doista preveliki nerad. 

Sudac je kažnjen novčanom kaznom od jedne trećine plaće ostvarene u prethodnom mjesecu i to u periodu od tri mjeseca.

Međutim, s tom se kaznom on nije pomirio već je podnio žalbu Ustavnom sudu RH. Taj sud je, naime, žalbeni sud u postupcima protiv sudaca.

Tražio je od Ustavnog suda RH da ukine kaznu budući da nije mogao dolaziti na posao zbog “lock downa”. Iako su, prema uputi predsjednice suda u Benkovcu suci trebali nastaviti rad od kuće, te prema potrebi dolaziti u zgradu suda, ovaj sudac tvrdio je da mu nitko nije rekao da i kod kuće mora raditi.

Nametnuo još strože mjere

Umjesto da radi od kuće i povremeno odlazi na posao ovaj je sudac sebi nametnuo još restriktivnije mjere od onih koje je propisao Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Naveo je da je zbog pandemije COVID-19 i okolnosti koje nisu bile normalne odnosno redovite zakazivao manji broj ročišta. Određeni broj ročišta te 2020. bio je odgođen na prijedlog stranaka odnosno punomoćnika stranaka jer su i oni samo oboljeli od Covida-19

“Dakle, ograničenja su bila uvjetovana bolešću od koje je u Republici Hrvatskoj bilo oboljelo 1.200.000 ljudi, a 18.000 ih je preminulo. U takvim okolnostima normalno je da sam, kao i drugi ljudi, imao opravdani strah od tog smrtonosnog virusa, od kojeg sam i bio obolio u proljeće 2021. godine. Smatrao sam da sam sa 63 godine rizičan zbog svoje dobi, i da imam pravo i dužnost štititi se, kako prema ograničenjima Stožera Vlade RH tako i osobnim restriktivnim pristupom u ograničenjima broja zakazanih ročišta”, naveo je podsjećajući da su mediji objavljivali snimke bolesti koja je harala u Italiji.

Strašne scene iz Italije

“Gledali smo odvoženje većeg broja mrtvih tijela osoba oboljelih od te bolesti kamionima iz bolnice u Bergamu. U takvim okolnostima imao sam pravo i dužnost svoj život i profesionalni rad prilagoditi tim okolnostima i po preporukama Stožera Vlade RH postupati i štititi svoj život, kao i živote drugih, osobito život svoje supruge koja dugi niz godina boluje od astme”, istaknuo je. Smatrao je i da nije imao pravedan postupak, budući da mu nije uručena prijava predsjednika suda zbog neispunjenja norme, pa se nije mogao kvalitetno očitovati. Suradnica mu je prijavu ostavila u sudnici na stolu, dok je on bio kod kuće.

Ustavni sud odbio mu je žalbu zaključivši da ga je DSV opravdano kaznio i da je kazna primjerena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!