Lukšić: Nema teže oboljelih među onima koji su se cijepili trećom dozom

Vijesti 28. pro 202119:52 2 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

U Hrvatskoj se očekuje porast slučajeva osoba zaraženih omikronom, a postavlja se pitanje kako će to utjecati na bolnički sustav.

“Prema svim predviđanjima, realno je očekivati skok novozaraženih. Slijedom toga i nažalost veći broj bolesnika za bolničko liječenje. Do sada smo pokazali da je sustav izdržljiv, ali u svemu tome su ključ ljudi”, rekao je za HRT ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić.

PROČITAJTE JOŠ

Pandemija traje već dvije godine, zdravstveno osoblje načeto je, umorni su, psihički su također načeti.

“Današnji sastanak s premijerom je na tragu toga da je on iskazao veliku zahvalnost svima koji sudjeluju u borbi, u pandemiji. Međutim, nemamo iluzije, novi val je tu pred nama. Pitanje je kada će to poći rasti, moramo biti spremni i dati sve od sebe u liječenju pacijenata”, kazao je..

Danas imamo oko 75 do 80 posto hospitaliziranih bolesnika koji nisu cijepljeni, ističe Lukšić, a jednako je takva situacija s preminulim bolesnicima.

“To su egzaktne brojke i govore najviše o potrebi za cijepljenjem. Pozivam građane na primanje i treće doze”, rekao je.

Po pitanju oboljelih u bolnici koji su primili doze, ravnatelj Dubrave rekao je: “Nismo imali teže hospitaliziranog bolesnika koji je primio treću dozu”.

Hrvatska ima velik broj preminulih od koronavirusa.

“Ja bih rekao da je slaba procijepljenost jedan od najvažnijih faktora. Tu je i pitanje starosti populacije. Kada imate situaciju da je među starom populacijom veliki broj necijepljenih, onda je posljedično tome i smrtnost veća. Moramo učiniti dodatni napor i apelirati na starije sugrađane da se cijepe i trećom dozom”, rekao je Lukšić.

Smatra i da će buknuti epidemija nekih drugih bolesti, a zbog toga što su zadnje dvije godine u KB Dubrava fokusirani na borbu s covidom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare