Lukšić: Sigurno smo u trećem valu, sve više mladih ima tešku kliničku sliku

Vijesti 24. ožu 202114:42 > 14:52 1 komentar
Ivica Lukšić
Ilustracija/N1

Iako brojke rastu, ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić za sada je zadovoljan stanjem u ovoj bolnici za oboljele od Covida. Iako je značajan priljev mlađih bolesnika, za razliku od zimskog vala, porast oboljelih ne prati porast smrtnosti. No ono što mnogi oklijevaju reći on jasno kaže: Budući da više od 60 posto pacijenata ima britanski soj, mi smo u epidemiji trećeg vala, to je sigurno.

U KB-u Dubrava trenutno je 156 pacijenata, od toga 30 njih na respiratorima. U bolnici su posljednji put imali 160 pacijenata oko 15. veljače. U prošla dva tjedna, kaže, prvo su imali stagnaciju, a onda je porastao broj oboljelih.

“Ono što je definitivno različito dobna je struktura. Sada nam hospitalizirani imaju između 40 i 60 godina, u srednjoj su životnoj dobi. Nismo to imali ove zime. Tada su pacijenti u prosjeku bili u dobi 70-80 godina i stariji”, uspoređuje Ivica Lukšić za Tportal.

“Kada bi tijekom zime došao netko od 60 godina, smatrali bismo ga mlađim pacijentom. Sada imamo dosta pacijenata od 40-ak godina, bez komorbiditeta, ali s teškom kliničkom slikom i naglim pogoršanjem bolesti”, dodaje.

PROČITAJTE JOŠ

Vidi razliku i u brzini pogoršanja kliničke slike. “Prije smo imali puno sporiji tijek bolesti; danas imate mlađeg čovjeka koji dođe u bolnicu sa srednje teškim simptomima i u dva, tri dana stanje mu se pogorša. Očito je da se radi o većoj virulentnosti virusa. Prije nije bilo tako”, kaže.

Na pitanje vidi li se ipak veće preživljavanje s obzirom na nižu dob pacijenata, kaže da je statistički to još teško zaključiti, no da oni u bolnici vide da je ipak veća uspješnost skidanja s respiratora mlađih nego starijih osoba.

“Imamo porast oboljelih, no smrtnost za sada to ne prati. Stoga je činjenica da se mlađi ljudi uspiju oporaviti. Rano je za statističke zaključke, no vidimo taj trend”, ističe ravnatelj bolnice za Covid, ispred koje i dalje stoje vojni šatori, a srećom nisu korišteni.

U najgorem zimskom valu u KB-u Dubrava na ispomoći je bio velik broj medicinskog osoblja iz drugih bolnica. Lukšić kaže da ih više nema. Zadnje kolege, dodaje, otišle su ‘kući’ kada je broj pacijenata u KB-u Dubrava bio otprilike isti kao što je sada.

“Ove brojeve bolesnika sada zbrinjavamo sami. Spremi smo na sve. Imamo dovoljno opreme i respiratora. U slučaju da bi se to jako povećavalo, trebalo bi osoblja, no za sada mi se čini da bismo, nastavi li se ovaj trend, sve mogli zbrinuti sami”, ističe Lukšić. Dok mnogi ne daju odgovor na pitanje je li ovo treći val, za Lukšića nema dvojbe. “U epidemiji smo trećeg vala, to je sigurno s obzirom na to da je oko 60 posto pacijenata zaraženo britanskim sojem”, napominje.

Velik pritisak na postcovid ambulantu

Dok stagnira broj pacijenata u bolnici, velik rast je ambulantnih pacijenata u postcovid ambulanti.

“Brojke nam jako rastu. Već imamo pregledano više od 1400 ljudi. Do sada je iz naše bolnice otpušteno više od 3000 pacijenata i većina onih u postcovid ambulanti su oni koji su otpušteni. Ima i onih koji nisu bili hospitalizirani, a koji su imali lakše kliničke slike”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare