Maja Đerek: “Na moje radno mjesto postavljena je vjeroučiteljica”

Vijesti 07. ruj 202318:30 0 komentara
N1

Gošća Newsrooma bila je Maja Đerek koja je komentirala sukob interesa u kojem se našao ministar obrane Mario Banožić jer je sam sebi u rujnu 2019. dodijelio državni stan. U to je vrijeme bio ministar državne imovine, a na stan je imao pravo. No, nije ga smio dodijeliti sam sebi, te je time prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

“Ministar Mario Banožić ne da je samo sam sebi potpisao rješenje za stan nego je i sam sebi dodijelio stan na koji nije imao pravo. Zaboravlja se da je po službenim podacima na uređenje tog stana potrošeno više od 360 tisuća kuna. To nije samo dodjela stana nego se radi o mnogočemu. Ne bih htjela da ovaj pravorijek bude bacanje prašine u oči svima nama jer je to puno dublja priča. Radi se o mlijunskim pogodovanjiman koja je ministar Banožić radio, a koja sam detaljno opisala u svojoj kaznenoj prijavi. I Povjerenstvo za sukob interesa je reklo da je ovo pravno čist slučaj. U svakoj iole normalnoj državi Banožić ne bi više bio ministar. Ne samo zbog stana nego i zbog svih ostalih malverzacija i pogodovanja dok je bio ministar državne imovine”, rekla je zvižđdačica Maja Đerek.

Navodi da je Povjerenstvo za sukob interesa reklo i u presudi da su postojali stanovi koji su već bili uređeni i koji su koristile druge službene osobe.

“Ne znam zašto bi ministar državne imovine imao veće pravo od svih drugih, upravo suprotno. Mislim da je slučaj jasan. S ovako sramotno niskom kaznom i činjenicom da je on još uvijek u stanu, možemo očekivati da će se u budućnosti događati ovakve stvari dok su kazne ovako niske. Kad se otkriju pogodovanja, onda se ne mogu braniti na drugi način nego da idu diskreditacijom”, kazala je.

Također, Đerek kaže: “Na moje bivše radno mjesto stavljena je učiteljica religijske kulture koja se sad bavi milijunskim iznosima ugovora o zakupu”.

Ona kaže kako državne nekretnine sad imaju još veće ovlasti i sad će imati pravo na prodaju tih nekretnina.

“Državne nekretnine koje nisu 6 godina raspisale natječaje za najam stanova, sad imaju još veće ovlasti. Prvi i osnovni problem je taj što još uvijek nemamo registar državne imovine. Tu su mali gradovi zaboravljeni. Ti veliki gradovi koji ni ne znaju koja su njihova zemljišta morat će preuzeti i državna zemljišta te će imati i trošak kadra jer će morati zaposliti još ljudi”, rekla je.

Za kraj kaže da se već dugo zalaže za to da se upravljanje državnom imovinom decentralizira.

“Decentralizacija je jedan snažan antikorupcijski model. Nisam ostavila kaos u Splitu iza sebe, u tih 7 mjeseci sam napravila pomake koje nitko nije napravio 20 godina. Sve što je VD pročelnica napravila prije mene, morala sam proslijediit institucijama. Nakon Ivice Puljka sam naišla na još veći nered, a ono što je ostalo iza mene tek će se vidjeti”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!