Malenica ne vjeruje da bi suci mogli u štrajk: Dobili su povišicu od 500 eura

Vijesti 11. sij 202421:34 1 komentar
Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je najave o mogućem štrajku sudaca te otkrio što je Vlada spremna ponuditi sucima.

“Nije lijepo čuti riječ ultimatum s obzirom da smo mi vodili cijelo vrijeme razgovore kako urediti cjelovito pitanje plaća i statusa”, rekao je za HRT i dodao:

“Ne želim vjerovati da su suci u stanju kočiti demokratske procese i ne obavljati dužnost koja im je utvrđena kroz Zakon o izborima za Europski parlament. Moram istaknuti da smo zadnjih pet godina u dva navrata povećali plaće sudaca. Zadnje veliko povećanje je bilo prošle godine kada su suci dobili povećanje od 500 eura u neto iznosu.”

Ministar je komentirao i nova kazneno djelo koje se odnosi na curenje informacija iz tajnih postupaka. Ustvrdio je kako “javni interes kroz komunikaciju ostvaruje državni odvjetnik”.

“Smatramo da se javni interes ostvaruje kroz komunikaciju ovlaštenih sudionika prema javnosti, prije svega državnih odvjetnika. Smatramo da su oni ti koji mogu i trebaju komunicirati o kaznenom postupku”, izjavio je Malenica pa napomenuo:

“Postupci su tajni i nejavni da se zaštite prava osoba koje su uključene u postupak. Zato postoje brojne presude Europskog suda za ljudska prava upravo u segmentu curenja informacija.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare