Meteorolozi savjetuju: Izbjegavajte ove aktivnosti tijekom grmljavine

Vijesti 23. lip 202319:25 0 komentara
Marin Tironi/PIXSELL

Olujna fronta s tučom koja je u poslijepodnevnim satima zahvatila susjednu Sloveniju stigla je i do Hrvatske. Kako je vidljivo na radarskoj snimci DHMZ-a, nevrijeme je zahvatilo sjeverni i istočni dio Hrvatske.

DHMZ je izdao crveno upozorenje za dvije regije – osječku i zagrebačku. U tim se dijelovima očekuje jako grmljavinsko nevrijeme. Iz DHMZ-a savjetuju građanima da poduzmu mjere samozaštite i da djeluju prema savjetima danim od strane nadležnih tijela.

“Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti”, upozoravaju iz DHMZ-a.

Što izbjegavati?

Američka nacionalna meteorološka služba i Centar za prevenciju zaraznih bolesti – CDC,  prenosi cnbc.com, preporučuju izbjegavanje obavljanja ovih aktivnosti kod kuće tijekom oluje s grmljavinom.

  1. Tuširati se
  2. Prati posuđe
  3. Stajati blizu prozora, vrata, trijemova 
  4. Dodirivanje elektroničke opreme spojene na električnu utičnicu (tj. računala, prijenosnih računala, igraćih konzola, perilica, sušilica ili štednjaka)
  5. Korištenje žičanih telefona

Više o grmljavinskom nevremenu kojeje zahvatilo Hrvatsku čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!