“Mi Hrvati smo čudni ljudi. U ključnom trenutku nitko nije složniji od nas”

Vijesti 05. kol 202208:58 > 09:17 1 komentar
N1

Naša reporterka Vanja Kranic na Kninskoj tvrđavi razgovarala je sa stožernim narednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mladenom Bačkom. Kako kaže, na Kninsku tvrđavu došao je par dana nakon Oluje.

“Osjećaj je i danas predivan. Srce je ogromno kao cijeli svijet. Tu smo gdje je nažalost sve počelo davna 1991., a završilo 1995”, govori.

VEZANE VIJESTI

Bačko je kazao da ima unuke kojima priča o događanjima u Oluji.

“Ja njima kažem da je dida bio u ratu, da je proveo određeno vrijeme po šumama. Sad su još mali pa ne razumiju, ali oni vide moje unforme i moje slike pa onda polako objašnjavamo i govorimo da je to bilo razdoblje kad je bilo jako ružno”, ističe.

Narednik Bačko za vrijeme VRO Oluje bio je na zadarskom području. Za samu akciju su, kaže Bačko, znali dva, tri dana prije samog 4.8. i da će se nešto dogoditi.

“Nismo znali puno oko toga. Prošli smo Škabrnju kad smo saznali da je Knin oslobođen i to je bila jako velika euforija. Još uvijek sve to nije bilo sigurno. Benkovac još uvijek nije bio slobodan. Mi smo morali ići dalje svojim borbenim planovima. Mi smo završili negdje iza Velike Gospe i onda smo pušteni doma”, rekao je.

Upitan što je bilo najizazovnije, kaže:

“Sam taj početak. Nismo znali koliko je neprijatelj spreman za sve to. Nismo znali hoće li biti velikog otpora. Početak je bio jak, ali poslije smo uvidjeli da to nije tako”, rekao je.

Komentirao je i ima li među braniteljima zajedništva.

“Ja uvijek znam reći, mi smo Hrvati čudni ljudi. Kad dođe ključan trenutak, mislim da nitko nije složniji i jači od nas. To je sam Napoleon priznao”.

Tijek događaja oko Oluje iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.