Sutkinja Kokić o izjavi državnog tajnika: To je izravna prijetnja demokraciji!

Vijesti 08. svi 202310:55 1 komentar

Sutkinja Tijana Kokić, potpredsjednica Udruge hrvatskih sudaca, u N1 Studiju uživo je govorila o bijelom štrajku sudaca koji je počeo u ponedjeljak ujutro i trajat će naredna dva tjedna.

Suci rade sve osim održavanja ročišta i objavljivanja presuda, pojašnjava Kokić. “Odlučili smo se za te mjere jer su one najvidljivije”, govori.

Na pitanje o tome očekuje li stegovne mjere za suce koji štrajkaju, Kokić kaže kako ne očekuje da će predsjednik Vrhovnog suda pokretati stegovne postupke. Hoće li ih pokretati ministarstvo, ne zna. Smatra da je državni tajnik Juro Martinović danas zaprijetio poručivši da se zakoni mogu mijenjati. “To je izravna prijetnja demokraciji. Ako izvršna vlast može mijenjati zakone da ušutka suce i da bi ih mogao stegovno goniti, kontrolirati… To je izravna prijetnja demokraciji”, govori Kokić.

“Konstantno se već godinama intervencijama kroz razne zakone pokušava nametnuti teza da je Ministarstvo pravosuđa naš poslodavac. Čelnik sudbene vlasti je predsjednik Vrhovnog suda i u rangu je Sabora, predsjednika države… Ministarstvo pravosuđa je grana izvršne vlasti koja je namijenjena kao podrška sudbenoj vlasti, a ne netko tko to kontrolira. Tu smo na opasnom terenu”, govori sutkinja.

Ako ih se pokuša prisiliti da rade, Kokić kaže da je ustavna tužba uvijek na raspolaganju. “Ako ni tako ne dobijemo pozitivno mišljenje, uvijek imamo mogućnost ići prema tijelima EU-a i VE-a koji imaju druge mehanizme. Trenutno je jasno što EU misli o nedemokratskim postupcima koji se odvijaju u Poljskoj i Mađarskoj. Nadamo se da Hrvatska neće biti treća na tom popisu”, govori.

Kokić govori i da je broj članova udruge sudova porastao u posljednja tri dana i da je to pokazatelj da se prepoznaje što oni rade.

“Mi smo treći stup vlasti. Zakoni ne predviđaju da mi štrajkamo, ali ovdje je demokracija u pitanju”, govori Kokić dodajući da ih se 24 godine ignorira i pokušava ih se smjestiti negdje gdje im nije mjesto. “Mi uskoro nećemo trebati mjere, štrajk, što god, jer nećemo imati s kime raditi. Naši suradnici odlaze”, upozorava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare