Milanović: Banožić nije u stanju ni nabaviti pisoare za vojni neboder

Vijesti 26. lis 202112:35 > 13:00 1 komentar
Zoran Milanović
Igor Soban/PIXSELL, Ilustracija

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Dugoj Resi sudjelovao je u obilježavanju 30. obljetnice osnutka 137. brigade Zbora narodne garde i Hrvatske vojske.

Predsjednik je rekao kako će se Sjednica vijeća za obranu održati prije donošenja proračuna kako bi se razgovaralo o pitanjima financiranja vojske. “To je jednako važno kao i avioni, ali važnije”, govori dodajući da to mora osigurati izvršna vlast jer vojnici to ne mogu javno govoriti nego govore njemu. “Reakcije nema, a to moramo dići na operativno višu razinu”, govori.

VEZANA VIJEST

“Između korektnih i koliko-toliko normalnih odnosa stoji jedna nezrela osvetnička odluka ministra da se iskali na jednom zaslužnom brigadiru. To treba ukloniti, to se neće događati. Ne može jedan ministar nekoga potjerati u mirovinu jer ga ne voli. Ja protumjerama neću uzvraćati jer se to ne radi, preko vojnika se ne vodi politika. Pitanje svoje Počasno-zaštitne bojne ću riješiti na drugi način, vojnički, zapovjedni. Između normalnih odnosa, na jedan način kamikaze se ugradio jedan junior ministar”, govori predsjednik.

Na pitanje može li i dalje surađivati s ministrom Banožićem kaže: “On je nebitan. Plenković, od njega se očekuje da to riješi. Ovo je refleksija odnosa u HDZ-u, to su poruke koje se odašilju preko grbače vojnika.”

Vojni helikopteri

Govoreći o vojnim helikopterima kaže da ga općenito “zabrinjava brzina zanavljanja i održavanje tehničkih sredstava, osobito letjelica koje su opasne”. “Nažalost, imamo sistemski problem s tim letjelicama jer dugo traju ciklusi oporavka”, kaže dodajući da je odluka o nabavci tih letjelica bila razumna u tretnutku kad su se nabavljali. “Sve drugo je pitanje za DORH”, kaže.

Na ponovna pitanja o Burčulu kaže da će on opet voditi Bojnu, makar kao zamjenik. “Ja sam vrhovni zapovjednik i u vojsci se zna tko je to. To svakako nije ministar obrane, nijedan, posebno ne stranački. Sve što zakon propušta reći propisuje Ustav, ne mogu biti dva vrhovna zapovjednika. Ali Vlada upravlja novcem. Pitanje tog zapovjednika, zašto nema toga, toga i toga. Za to je odgovorna Vlada i ministarstvo”, govori.

Rat i gloginje

Milanović kaže da u vojsci vidi prije svega rad i posvećenost poslu. “Ovo što sad nabavljamo je lijepo, veliko, skupo”, kaže.

VEZANA VIJEST

“Ako si ministar i ako ti je 10 puta rečeno nešto od strane glavnih vojnih zapovjednika i mene, onda reagiraš. S obzirom da to nije u stanju ministar, kao što nije u stanju ni nabaviti pisoare za vojni neboder, onda ćemo s premijerom razgovarati jer samo on to može razriješiti”, kaže.

“Ne može nečija osobna frustracija imati utjecaj na odnose u vojsci. Ako čuješ da vrhovni zapovjednik traži nešto onda to napraviš. Ako ne, onda ideš u rat, ali tuđim gloginjama mlatiš nešto”, kaže.

Na pitanja o presudi u slučaju INA-e i MOL-a kaže kako ona neće pomoći odnosima dviju država dok je Orban premijer. “To je povijest pakosti i zlobe, to su heroji doba zlog. Orban tvrdi da je tadašnjii predsjednik Uprave MOL-a nedužan kao djevica Marija, to nije”, govori. Dodaje i da Vlada na tome ne radi jer su joj “važni odnosi s vlašću u Budimpešti”.

“Misli na sebe”

O rezultatima najnovijeg Barometra prema kojemu HDZ ima i dalje veliku podršku, usprkos presudi za Fimi mediju, kaže: “Nadam se da ću jednog ne tako dalekog dana prestat odgovarat na ovakva pitanja i da mi to neće biti bitno u životu.”

Na pitanja o cijepljenju kaže da uvijek treba misliti na druge, ali u ovoj situaciji treba misliti na sebe. “Sad već vidim da u nekim spotovima i motivacijskim prilozima, novinari počinju koristiti rečenicu ‘Misli na sebe’, to su čuli od mene.”

Što se tiče imenovanja veleposlanika i zastoja u tom procesu kaže: “Ne znam, Plenković bi trebao pitati Miljenića. Ja ne odgovaram za njega, kao što on ne odgovara za Banožića. Prije mjesec i pol dana se Grlić Radman prestao javljati Miljeniću. Sad se opet javio, ali Miljenić nešto prtlja. Moram ići.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare