Milanović: Namještanje natječaja je kazneno djelo za sve, pa i za kumove

Vijesti 23. ožu 202119:57 > 22:165 komentara
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović na Facebooku se oglasio povodom današnje objave Ustavnog suda da predsjednik ne može predložiti kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda mimo javnog natječaja.

“Ako su javni natječaji, oglasi pa i javni pozivi možda i namješteni, to nije razlog da se oni ukinu nego da demokratska kontrola omogući da se izaberu najbolji kandidati”, podučio nas je danas Šeksov kum s Ustavnog suda. I prisnažio kako se zakoni moraju primjenjivati, citiram, „smisleno“. Prvo, kume, natječaj i javni poziv nisu isto. Ni to niste naučili. A namještanje natječaja je kazneno djelo. Za sve, pa i za kumove. E, to ste morali naučiti.

VEZANE VIJESTI

Ali, eto, sad smo iz prve ruke doznali novu razinu besmislenosti kojom se vodi većina ustavnih sudaca, vjernih HDZ-ovih žetona, koji smišljaju sve što treba kako bi spasili vojnika HDZ-ovog pravosuđa Sessu. Možda još da odluče kako za predsjednika Vrhovnog suda moram predložiti nekog od ovih Mamićevih veseljaka? Ili da Plenković reaktivira svoju skupinu Borg i njoj povjeri izbor predsjednika Vrhovnog suda? No pasaran! Moja kandidatkinja nije i neće biti iz njihove močvare. Moja kandidatkinja ostaje Zlata Đurđević i HDZ će, koliko god im to teško padalo, morati glasati o njoj. Za ili protiv, što će sve reći”, napisao je na Facebooku Milanović.

“Ako su javni natječaji, oglasi pa i javni pozivi možda i namješteni, to nije razlog da se oni ukinu nego da demokratska…

Posted by Zoran Milanović on Tuesday, March 23, 2021

Šeparović: Propis ni po čemu ne ugrožava predsjednika Republike

Podsjetimo, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ranije danas je rekao kako javni poziv iz Zakona ni po čemu ne ugrožava ovlasti predsjednika Republike.

“Taj propis ni po čemu ne ugrožava ovlasti predsjednika Republike. Bez njegovog prijedloga Sabor ne može izabrati predsjednika Vrhovnog suda”, rekao je.

“Smatramo da Zakon nije protivan Ustavu, posebno odredbi Ustava koja kaže da dijelovi vlasti moraju surađivati. Nismo prihvatili mišljenje sudaca da se Zakon uputi EU na tumačenje. Nismo prihvatili ni prijedlog o javnoj raspravi po kojoj bi se pozvali gospodin Juričan i predstavnici Vlade jer smo smatrali da nema spornih i činjeničnih pitanja. Odluke su donijete s devet glasova za i četiri glasa protiv”, rekao je Šeparović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar