Milanović o Tripalu: “Da nije bilo tog slučajnog susreta, mog života ne bi bilo”

Vijesti 20. svi 202112:35 > 12:59 0 komentara
Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u četvrtak na znanstvenom skupu "Kakva Hrvatska? Miko Tripalo (1926-1995)", za kojega je rekao da je jedan od velikana hrvatskog duha i srca te aristokrat misli.

Ured predsjednika je priopćio da je skup organizirao Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, pod pokroviteljstvom predsjednika Milanovića koji se u govoru prisjetio povezanosti svoje obitelji s Tripalom i riječi koje je slušao o njemu.

“Kasnije sam o Tripalu slušao isključivo pozitivne stvari, stvari koje ima možda jedini čovjek u politici takvog kalibra, takvog dometa. Miko Tripalo je uživao poštovanje, ono o čemu svi žudimo i čeznemo kao ljudska bića”, rekao je.

Govoreći o životu u prošlom stoljeću u okolici Sinja i Dalmatinskoj zagori, u kojoj je odrastao Tripalo, Milanović je kazao kako volimo idealizirati i gledati kroz neku posebnu optiku svoju prošlost, ali da je naša prošlost, prošlost naših pokrajina, već tada bila zadana.

“Odrastati i formirati se kroz nekoliko koljena u ambijentu kao što je sinjski, u obitelji kao što je Tripalo, živite tu politiku, prolazite kroz razvojne faze, prvo narodnjaka, onda u stvari demokrata. Tu niče jedan Miko Tripalo, kao mladi ljevičar, skojevac, partizan i kasnije jedan od onih aristokrata duha hrvatskog naroda, aristokracije koja nema veze s novcem i porijeklom”, istaknuo je.

Milanović je ispričao i crticu iz osobne prošlost, rekao je da je Tripalo zaslužan što su se upoznali njegovi otac i majka.

“Moj otac je radio za njega jedno vrijeme u Komitetu u Mesničkoj. Moj stari je trebao ići u Beograd ’65. godine u vanjsku službu, imao je 27 godina. Sasvim slučajno u Savskoj susreće Novaka Pribičevića, kasnije jugoslavenskog ambasadora, koji mu kaže: gle to su jako male plaće, tamo ćeš biti s nekim zajedno u stanu koji je biti natrpan stvarima diplomata koji su negdje na službi… Nego, daj se ti javi Miki, Miko je došao u Gradski komitet i već neko vrijeme traži suradnike. I tako moj otac ode do njega, ostane u Zagrebu i ono što je za mene još važnije, u sljedećih pola godine upozna moju majku i tako se rodim ja. Da nije bilo tog slučajnog susreta, drugog slučajnog susreta, moj život bi izgledao drugačije, ne bi ga bilo”, rekao je Milanović.


Naglasio je da je Hrvatska sretna što je u svom vodstvu, u prošlom stoljeću, imala ljude kakav je bio Miko Tripalo, “jedan od velikana hrvatskog duha i srca, aristokrat misli, čovjek prilično imun na materijalno koji je uvijek radio na sebi”.

Znanstveni skup zamišljen je da se detaljnije bavi prilikama u Dalmaciji i Sinju prije Drugog svjetskog rata, u doba Tripalovog djetinjstva, njegovo sudjelovanje u NOB-u, vrijeme kada je predsjednik Narodne omladine Jugoslavije, potom politički zenit karijere u Zagrebu šezdesetih i Hrvatsko proljeće, kažu u Uredu predsjednika.

Posebno izlaganje odnosilo se na disidentstvo i raspad Jugoslavije te prve godine višestranačja, kada je Miko Tripalo zastupnik u Saboru i važna figura u političkom životu.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, stoji u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!