Milanović uputio Plenkoviću dopis da sazovu Vijeće za obranu

Vijesti 18. svi 202117:54
Izvor: Nel PavleticPIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je u izjavi na svečanosti u Delnicama među ostalim rekao da je predsjedniu Vlade Andreju Plenkoviću poslao dopis da sazovu Vijeće za obranu.

Predsjednik Republike Zoran Milanović bio je u Delnicama na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka Specijalnih postrojba Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga. Nakon svečanog dijela predsjednik je dao izjave za medije u kojoj je komentirao i nabavu vojnih aviona, te objavio kako je predsjedniku Vlade uputio poziv da sazovu sjednicu Vijeća za obranu na istu temu, objavili su iz Ureda predsjednika.

VEZANE VIJESTI

Na upit novinara da komentirao nedolazak ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga u Delnice, predsjednik Milanović je rekao: “Ja sam ovaj događaj pristao odgoditi da bi ministar stigao, ali nije stigao jer imaju brifing u Vladi, na koji je došao i načelnik Glavnog stožera. Ja sam njegov vrhovni zapovjednik, on je moj savjetnik. Dozvolio sam da ne ode u Bruxelles na sastanak načelnika Glavnih stožera NATO-a, ali premijer je baš danas odlučio imati brifing. Iskreno govoreći ne znam što bi načelnik govorio na brifingu, on je sudjelovao u radu Povjerenstva koje je zaključilo svoj rad prije pola godine. O svemu sam detaljno obaviješten. Sad između dva kruga izbora premijer je sazvao brifing.”

“Ja sam danas uputio premijeru dopis da sazovemo Vijeće za obranu. S obzirom na to da je cijela procedura počela na Vijeću za obranu. Ja sam siguran da će on to sad htjeli napraviti između dva kruga izbora, to je toliko očito, pa neka napravi više. S obzirom na to da je postupak gotov već pola godine što se tiče struke, i da je on danas sazvao brifing, ja zaključujem iz toga da je stvar gotova i da moramo sazvati Vijeće za obranu na kojem ćemo donijeti stajališta, a odluku na kraju ipak donosi Vlada”, rekao je predsjednik.

Dodao je da nije promijenio odluku te da će podržati odluku koju donese Vlada, kakva god ona bila. “Zna se što se nudi, sve je to ok. Znam što je na stolu, štogod da se odabere, to je ok”, rekao je.

Na upit novinara misli li da premijer na taj način želi utjecati na izbore, predsjednik Milanović je rekao: “Indikativno je da je između dva kruga izbora. Ako on misli da mu to pomaže, neka mu pomogne, samo da se ta odluka više donese. Ne vidim kakve bi to pozitivne ili negativne efekte moglo imati na izbore.”

Predsjednik je komentirao odluku sudaca Vrhovnog suda prema kojoj nitko od kandidata za predsjednika te institucije nije dobio pozitivno mišljenje rekavši da je to mišljenje koje je predviđeno Ustavom ima smisla i da ga treba poštovati.

“Mišljenje sudaca Vrhovnog suda dobro je imati, time se pokazuje nekakva vrsta respekta prema Vrhovnom sudu. Nema nikakvog utjecaja na izbor i ne treba ga niti imati. Fasciniran sam time što je Zlata Đurđević dobila jedan glas. Pa naravno da ne žele nikoga tko nije dio njih. I to je poznata stvar u teoriji i praksi upravljanja da treba uvijek dovesti bilo snage izvana. Znamo da će onaj tko dođe tamo naići na ne baš prijateljski ambijent”, rekao je Milanović.

“Pokazuje se da bi oni to sami sebi najradije kao seka i braco izabrali, ali to nije dobro. Postoji ogromna autonomija, čak i neodgovornost i samovolja sudova na svim razinama, pa valjda Sabor može izabrati predsjednika Vrhovnog suda”, rekao je predsjednik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar