Miljavac i Džanko složni: Optužnice iz BiH su politički motivirane

Vijesti 08. kol 202113:02 > 14:05 3 komentara
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nakon optužnice koja je stigla iz Bosne i Hercegovine, a kojom se tereti zapovjednike koji su vodili vojno-redarstvenu operaciju Bljesak, reagirali su i oni čije se ime nalazi bosanskohercegovačkoj optužnici.

General Marijan Mareković za N1 je rekao kako još uvijek nije dobio službenu obavijest o tome pa “ne vidi razloga da išta komentira”.

“Ono što znamo i što je dokazano je da je vojno-redarstvna operacija Bljesak bila čista, vojnički i profesionalno odrađena bez dodatnih stvari. Dok ne dođe dokument, nije primjereno komentirati bilo što”, kaže Mareković.

“Očekujem da oni koji su u mogućnosti budu korektni prema nama za koje su došli bili kakvi dokumenti, počevši od toga da nas upoznaju s time i eventualno pružanje nekakve pravne pomoći. Iako, ja ne vidim razloga za bilo kakvu pravnu pomoć ako je sve bilo čisto”, zaključio je Mareković.

Politički motivi

Među 14 visokih časnika HV-a i HVO-a, protiv kojih postoje optužnice iz Tužiteljstva BiH, nalazi se i Luka Džanko, umirovljeni general bojnik Hrvatske vojske. Džanko je 1994. došao u Zborno područje Bjelovar, gdje je pripremao strateške planove za Bljesak. A kada je počelo oslobađanje Zapadne Slavonije, upravo su postrojbe pod njegovim zapovjedništvom prve ušle u Okučane.

Džanko je u razgovoru za Jutarnji list rekao da iza optužnica stoje politički motivi.

“Ovo je potpuno iznenađenje i neshvatljiv zahtjev. Bljesak je u cijelosti vođen na teritoriju Hrvatske, i stali smo kada smo došli do Save. Osobno sam došao do savskog mosta koji spaja Staru Gradišku s Bosanskom Gradiškom, i jamčim da niti jedan naš vojnik nije prešao u BiH. Štoviše, upravo je s bosanskog područja po nama tukla srpska artiljerija, dakle, logika govori da bismo trebali mi njih tužiti, a ne obratno”, ispričao je Luka Džanko.

Puno žešći je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i nekadašnji načelnik Glavnog stožera HV-a. On je još 2017. izjavio kako ima informaciju da vlasti u Sarajevu imaju gotove optužnice protiv više od deset hrvatskih generala, a sada tvrdi kako se radi o političkom pritisku kojim se želi kompromitirati Republika Hrvatska.

“Te optužnice stoje 15 godina, a pitanje je zašto su izvučene baš sada i kakve će biti reakcije naše države. Ako optužite zapovjednike koji su vodili Bljesak, znači da je čitava operacija bila zločinačka, a to onda kompromitira hrvatsku državu. Nakon što to nisu uspjeli s Olujom, sada žele s Bljeskom”, smatra Miljavac.

Na naše pitanje koji su motivi podizanja spomenutih optužnica, ovaj general ne upire prstom u Banja Luku, već u Sarajevo.

“Mislim da je u pitanju bošnjački pritisak zbog Pelješkog mosta. To nije u redu jer mi smo spasili Bihaćki džep, slali streljivo i spašavali njihove teške ranjenike. Ispada kako smo postali prve žrtve Pelješkog mosta”, kaže.

Na pitanje što bi trebala napraviti Republika Hrvatska, on odgovara: “Moj gospodine, postoji Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći koji u točki 12. kaže da se neće postupati po politički motiviranoj optužnici ili ako ugrožava sigurnost RH. Prema tome, Ministarstvo pravosuđa treba odbaciti ove optužnice, i uopće ih ne slati DORH-u.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.