Ministarstvo pravosuđa i sindikati bez dogovora i nakon nove ponude

Vijesti 29. lip 202318:56 > 19:40 1 komentar
Duško Jaramaz/Pixsell

Ministarstvo pravosuđa je na sastanku ponovno Sindikatu državnih i lokalnih službenika (SDLSN) i namještenika ponudilo sklapanje Memoranduma razumijevanja kojeg su već potpisali drugi sindikati državni i javnih službi, no iz SDLSN na to nisu pristali i kažu da nastavljaju štrajk.

“U Ministarstvu pravosuđa i uprave održan je novi sastanak između čelnika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) i predstavnika Ministarstva na kojem je sindikatu ponuđeno sklapanje Memorandum o razumijevanju kojim Ministarstvo službenicima jamči uspostavljanje kontinuiranog dijaloga do ispunjenja uvjeta za isplatu plaće prema novom zakonskom uređenju sustava plaća”, priopćeno je iz Ministarstva.

Na sastanku Ministarstvo je ponovilo da je “izradi Zakona prethodila sveobuhvatna analiza i dijalog sa svim sindikatima, uključujući i sindikate koji okupljaju službenike i namještenike u pravosudnim tijelima, te da su sindikatima predstavljene preliminarne projekcije koje pokazuju da će novim uredbama dodatno povećanje plaća iznositi minimalno 10 do 15 posto”, dodaje se.

Predsjednica Sindikata Iva Šušković, čiji članovi sudski službenici štrajkaju već tri tjedna, odbila je potpisivanje Memoranduma te najavila nastavak štrajka i sutra mirni prosvjed na Trgu sv. Marka. Rekla je da su predstavnici sindikata četvrti put detaljno i sveobuhvatno iznijeli sve probleme zbog kojih štrajk državnih službenika i namještenika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu traje četiri tjedna.

“Namjera sastanka bila je da će nam se ponuditi Memorandum o razumijevanju u kojemu bismo se mi sporazumjeli da prihvaćamo plan Ministarstva da će se do 2024. povećati plaće, da će se one regulirati upravo tom uredbom i platnim razredima i koeficijentima kroz te platne razrede” kazala je Šušković, naglasivši da njima ta ponuda u ovome trenutku nije prihvatljiva. “Barem ne kao Memorandum o razumijevanju”, dodala je.

Napominje kako se na sastanku ministar Malenica nije dotaknuo teme da od određenog datuma štrajkaši više neće biti plaćeni kako je to najavljivao tijekom tjedna.

“Ukazali smo na tu činjenicu da ukoliko ministar smatra da ne treba platiti te dane o štrajku, da ipak promisli, odnosno da pogleda taj članak Zakona o radu, koji kaže da se u štrajku koji je zakonit moraju obavljati samo nužni poslovi i ta kategorija nužnih poslova ne obuhvaća sve one poslove koje se u ovom trenutku rade, pa ne znamo na koji način će u stvari detektirati da netko nešto nije odradio i da mu ne treba platiti”, komentirala je Šušković.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave pozvalo je predstavnike Sindikata na dostojanstven i miran prosvjed te nastavak dijaloga kako bi se građanima osigurala Ustavom zajamčena prava”, priopćilo je Ministarstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare