Medved: “Štete kod poljoprivrede toliko velike da će se godinama oporavljati”

Vijesti 26. lip 202107:10 > 14:36
N1

Snažno nevrijeme praćeno obilnim ledom pogodilo je u petak oko 17 sati područje Požege i okolnih mjesta, a požeška služba Civilne zaštite potvrdila je da zasad nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Led veličine oraha lomio je sve pred sobom, stradale su obiteljske kuće, vozila, ratarske i voćarske kulture.

Tijekom obilaska grada gradonačelnik Požege Željko Glavić potvrdio je kako gotovo da nema krova na kojem nema oštećenih crijepova od leda.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović posjetit će danas Požegu.

Sastat će se sa požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem zbog velikih šteta uslijed snažnog nevremena i jake tuče koja je pogodila dijelove Požeško-slavonske županije.

”Štete su ogromne. Materijalna vrijednost je višemilijunska”, kazala je županica, prenosi Dnevnik.hr.

Ministar Medved poručio je da će ”Vlada Republike Hrvatske u svim aspektima i kroz sve oblike potpore pružiti pomoć u saniranju posljedica”. ”Bitno je naglasiti da ćemo već na sljedećoj sjednici Vlade donijeti odluke koje će biti usmjerene konkretnoj pomoći”, rekao je.

”Kod poljoprivrede su štete toliko velike da će se dugi niz godina morati oporavljati”, dodao je Medved.

Ministar hrvatskih branitelja je odgovorio i na pitanje o protugradnoj obrani.

”Može se prepustiti struci i analizama u kojoj bi mjeri ili ne bi pomogla protugradna obrana. Sve su učestalije ovakve prirodne nepogodne. Nažalost, ne možemo ih predvidjeti i ne možemo prevenirati. Važno je sačuvati ljudske živote i naglasiti poziciju i ulogu operativnih snaga sustava Civilne zaštite. Možemo zaštiti ljudske živote, a onda slijedi sanacija”, kaže Medved.

Ministar Aladrović kazao je da se ”slobodno može reći da je riječ o prirodnoj katastrofi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar