MOL: Ovo je treća presuda s istim rezultatom, Hrvatska nije dokazala korupciju

Ekonomija 13. lis 202218:22 0 komentara
N1, Ilustracija

Odluku švicarskog suda da se odbije hrvatski zahtjev za revizijom arbitražne presude iz 2016. godine koju je Hrvatska izgubila od MOL-a, a koja se odnosi na međudioničarski ugovor, komentirali su danas i iz ove mađarske tvrtke.

Podsjetimo, Hrvatska je reviziju tražila jer je smatrala da su se stvorile bitne nove okolnosti kada je po drugi puta presuda INA-MOL postala pravomoćna. Međutim švicarski sud nije se složio, a MOL poručuje da je ovom presudom ponovno istaknuto da su ugovori sklopljeni između MOL-a i Vlade RH o korporativnom upravljanju Inom zakoniti, valjani i obvezujući za obje strane. Također navode da se ne može utvrditi korupcija tijekom stjecanja upravljačkih prava u Ini te da MOL poštuje sve svoje ugovorne obveze.

VEZANA VIJEST

“Ovo je treća međunarodna presuda s istim rezultatom. U srpnju 2022. Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), arbitražni sud pod okriljem Svjetske banke sa sjedištem u Washingtonu, donio je svoju konačnu presudu u kojoj se slaže s odlukom UNCITRAL-a. Republika Hrvatska ni u ovom postupku nije uspjela dokazati optužbe za korupciju, dok je krunski svjedok potvrđen kao potpuno nevjerodostojan.

Tijekom devetogodišnje arbitraže, arbitražni sud ICSID-a donio je jednoglasnu odluku temeljenu na iskazima desetaka svjedoka i desecima tisuća stranica dokumenata. Osim činjenice da se ne može utvrditi korupcija, ICSID je presudio u korist MOL-a u vezi s odlukama koje je hrvatska Vlada donijela u vezi s Ininim plinskim poslovanjem 2014. i dodijelio MOL-u oko 236 milijuna dolara odštete”, kazali su iz MOL-a za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!