Most ne zanima Škorino mjesto potpredsjednika: Ne bavimo se foteljama

Vijesti 02. ruj 202112:01 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot u četvrtak je kritizirao državu i Grad Zagreb zbog tromosti i nezainteresiranosti za obnovu poslije potresa te zbog birokratskog otežavanja građanima koji su se odlučili na samoobnovu svojih stambenih objekata.

„Zakon o obnovi, za koji Most nije glasao, bio je predizborni trik i bilo je vidljivo da neće riješiti probleme jer je bio potkapacitiran, a uz nerazumijevanje i nečinjenje dovelo je do toga da naša djeca već treću školsku godinu ne idu u školu. Već treću godinu od potresa naši mladi odlaze na nastavu u mjesne odbore, druge gimnazije, imaju skraćenu nastavu i nemaju uvjete za školovanje“, rekao je Troskot na konferenciji za novinare.

Obnova se, kaže, mogla provesti i po starom Zakonu.

Istaknuo je da su građani razočarani, ogorčeni i izdani jer oni koji su krenuli i samoobnovu ostali su kratkih rukava, dodavši da je jedini zadatak države bio osigurati javne financije i osigurati prihvatljivu cijenu obnove Grada Zagreba i uspostaviti mehanizam koji bi spriječio zloupotrebu potrošnje javnog novca.

Premijer nam svima docira, a nitko nije govorio da bi od Grada Zagreba i Banovine trebalo izgraditi New York i Dubai u godinu dana, dodao je.

Međutim, napominje, činjenica jest da ljudi godinu i pol dana nemaju krovove nad glavom, sanitarne čvorove i nismo riješili osnovne potrebe ljudi. Osim stambenih objekata naših građana fijasko su doživjeli i objekti javnih namjena pa se, primjerice, iz Osnovne škole „Petar Zrinski“ ispisalo 80 učenika jer je itekako opasna, a učenici iz gornjogradske gimnazije nastavu pohađaju u MIOC-u, a u Osnovnoj školi „Jure Kaštelan“ nastava se provodi na sedam lokacija, od kojih je jedna i mjesni odbor, naveo je problematične primjere.

Možda je za ministra Darka Horvata sve ovo paušalnost, ali činjenica je da bi KB Dubrava jedina izdržala potres koji se dogodio i ništa nismo napravili po tom pitanju. I kada nam se to ponovno dogodi, možda nam onda Bad Blue Boysi neće moći pomoći koliko će bolnice biti u derutnom stanju, upozorio je.

Troskot smatra da odgovornost grada i države ne postoji, građani tapkaju u mraku, a kada krenu u samoobnovu grad i država im dodatno otežavaju.

„Građani ni danas nisu svjesni opsega, dosega i značaja konstrukcijske obnove. Kada ministar Horvat govori da će se ukinuti 20 posto koje bi građani trebali sami platiti, on zapravo govori da u konstrukcijskoj obnovi koja košta oko tisuću eura po metru kvadratnom, država platiti samo 200 do 300 eura, a ostalih 700 eura platit će građani, što ne znaju“, kazao je upozorivši i na inflaciju teret koje će također pasti na građane.

Do sada su u Zagrebu srušene samo tri kuće, a rješenje je poticanje samoobnove jer tromost i nezainteresiranost grada i države građani ne mogu pratiti, smatra Troskot, podsjetivši da je Most predlagao model po kojem bi investitori izgradnjom dodatnih katova i garaža isfinancirali cijelu zgradu i time se sami isplatili, a stanari bi participirali minimalno.

Troskot je kazao da Most nije zainteresiran da nekim svojim zastupnikom zamijeni bivšeg predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru na potpredsjedničkom mjestu u Saboru jer je, kaže, legalno i legitimno izabran voljom birača i mi to poštujemo. Most se ne bavi foteljama nego ozbiljnim problemima građana, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!