Možemo: Dio odgovornosti za situaciju u Afganistanu snosi i naša zemlja

Vijesti 17. kol 202108:42 > 09:03 3 komentara
Tomislav Tomašević
Marko Lukunic/PIXSELL

Iz političke platforme Možemo prokomentirali su situaciju u Afganistanu napominjući da dio odgovornosti snosi i Hrvatske te bi trebalo osigurati međunarodnu zaštitu za izbjeglice.

“Prije skoro 20 godina zapadni saveznici odlučili su vojno intervenirati u Afganistanu kako bi uništili terorističku mrežu Al-Kaida i uveli demokraciju u tu zemlju. Nakon toga uslijedile su vojne intervencije u Iraku, Libiji, Siriji, često pod sumnjivim motivima i lažnim dokazima. Sve ove vojne intervencije pokazale su se neuspjelima – donijele su više problema, no što su ih riješile”, napisali su na Facebooku pa dodali:

VEZANE VIJESTI

“Izgubljeni su brojni ljudski životi, raseljene mnoge obitelji, uništena društva i kulturna baština, devastirane ekonomije. Prije 20 godina velik broj ljudi upozoravao je na besmislenost tih intervencija, ali vojna doktrina tzv. rata protiv terorizma nadjačala je mirovne napore. Iako je Al-Kaida uništena, stvorene su nove terorističke organizacije, većina ovih država je u raspadu, a svjedočili smo i jednom od najvećih izbjegličkih zbjegova u Europu nakon 2. svjetskog rata.”

Istaknuli su da dio odgovornosti za situaciju u Afganistanu snosi i Hrvatska zbog vojne prisutnosti, a najmanje što bismo mogli učiniti je pružiti zaštitu izbjeglicama:

“Budući da smo u Afganistanu bili vojno prisutni, dio odgovornosti za trenutnu situaciju snosi i naša zemlja. Ali i neovisno o tome, sada je nedopustivo okrenuti leđa svim onim građankama i građanima Afganistana koji su pokušavali izgraditi Afganistan kao demokratsko društvo.

Najmanje što u ovom trenutku možemo učiniti jest osigurati evakuaciju državljana RH i osigurati međunarodnu zaštitu za izbjeglice iz Afganistana, kao što bi to trebale napraviti i sve članice NATO-a koje su slale vojne snage u Afganistan, ali i druge zemlje spremne pomoći ljudima koji traže međunarodnu zaštitu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare