Na Učku se nakon 100 godina vratili bjeloglavi supovi

Vijesti 03. lis 202210:42 1 komentar
Park prirode Učka

Nakon više od 100 godina bjeloglavi supovi vratili su se na Učku, potvrdila nam je biologinja Parka prirode Učka Vesna Ahel.

Naime, uslijed smanjenja bavljenja stočarstvom ova je vrsta u potpunosti nestala iz Parka prirode. 2017. godine je u cilju njihovog povratka napravljeno hranilište, djelatnici su stavljali hranu kako bi ih privukli. Supovi su se, naime, gnijezdili na obližnjim otocima, ali samo prelijetali Park prirode Učka, okrila nam je biologinja.

“Postavljanjem hranilišta, od 2017. godine sve više ih se uočava na hranilištu. U proljeće ove godine su primijetili njihovo okupljanje na južnom dijelu. Nakon fotografiranja čak tri gnijezda s tri ptića, možemo reći da se formirala kolonija bjeloglavih supova”, otkrila nam je biologinja Ahel.

Na fotografiji koju su nam ustupili iz Parka prirode Učka vidljiv je mladi ptić snimljen u gnijezdu u svibnju 2022. na području Parka prirode Učka.

Bjeloglavi supovi jedna su od četiri vrste strvinara koje žive u Europi te jedina preostala u Hrvatskoj. Hrane se ostatcima odnosno strvinama životinja.

Nekada su se gnijezdili na području cijele Hrvatske, ali se područje gniježđenja smanjivalo zbog manjeg ekstenzivnog stočarstva, a time i manje prirodnog izvora hrane za supove.

Procjenjuje se da je sada u Hrvatskoj, odnosno na Kvarneru, oko 120 parova bjeloglavih supova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare