Naftni konzultant o MOL-u: Ljubav između Orbana i bivšeg KGB-ovca kreće tada…

Ekonomija 08. ožu 202317:43 0 komentara
Izvor: Attila KISBENEDEK / AFP / ilustracija

Naftni konzultant Jasminko Umičević u Newsroomu je komentirao odnose između INA-e i MOL-a, kakav je položaj Hrvatske po tom pitanju, a osvrnuo se i na energetsku krizu koja je zahvatila Europu nakon ruske agresije na Ukrajinu.

“Mađarska država se riješila dionica MOL-a na interesantan način, vrlo netransparentan način. Szijjarto negira i sve druge probleme s EU, sve su oni kao riješili. Jedno od otvorenih pitanja je i to netransparentno vlasništvo, prijenos dionica”, kazao je Umičević.

“MOL je bio u vlasništvu mađarske države. Mađarska država je te dioncie stekla kupnjom od Rusa. Tvrdim da ova velika ljubav između Orbana, koja je netipična za mladog liberala koji je soroševa škola, i bivšeg KGB-ovca kreće tada, 2010. godine kad Orban dogovora deal i otkupljuje za 40% višu cijenu udio u MOL-u od ruske kompanije”, smatra naftni konzultant.

Umičević navodi da je izvor novca bio kredit MMF-a koji je dao kredit Mađarskoj za sanaciju gospodarstva, a ne da kupuje dionice. Osvrnuo se i na intervju mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta u Točki na tjedan koji se, između ostalog, osvrnuo i na aferu u INA-i, navodeći da “bi bilo vrlo loše kad bi se mađarska vlada uplitala u tu odluku”.

“Szijjarto se sada ne bi štel mešati, kako se kaže”, kazao je.

Dodaje da su sada vlasnici tih dionice dvije zaklade, osnovane prije desetak godina, pojašnjavajući da su kroz akte društva, organe i slično MOL i Mađarska zavaldale tim zakladama. “Organi zaklada su nesmjenjivi.”

Ponovno se osvrnuo na Szijjarta. “To je na granici neukusa, nešto što su komentirali, Szijjarto i američki dužnosnici. Szijjarto je na tom zatvorenom forumu na kojem je bila ministrica energetike SAD-a i drugi dužnosnici, na kraju je hodao sa 5-6 tjelohranitelja. Podsjetilo me to na Moskvu ’95. godine, zna se tko je tada hodao s tjelohraniteljima. Kao da je Joe Biden tamo.”

“Vidi se strah s mađarske strane”

Umičević se osvrnuo i na trenutni odnos snaga Hrvatske i Mađarske po pitanju INA-e.

“Mislim da Hrvatska sad ima dobru priliku. Ovo je bilo zankovito – nećemo se miješati. Jer se više ne možete miješati. Hrvatska je članica EU-a, Schengena, pa taj isti Szijjarto je dobio orden od Lavrova prije nekih dva mjeseca. Mađarska više nema onu poziciju koju je imala u EU. Mađarska se ovom povezanošću s Putinom i Rusijom izolirala, ona je kraju stola u pregovorima i nema više onaj utjecaj”, tvrdi Umičević.

Kaže da se odnos sada promijenio. “Vidi se i taj strah s mađarske strane. Ovo su nacionalni i državni interesi i mislim da će konačno doći do nekog pomaka.”

Umičević ističe da, unatoč tome što je promijenjena uprava, ostali su akteri isti te MOL vlada kompanijom kao da je stopostotni vlasnik.

Govorio je i o budućnosti energetike u Hrvatskoj, navodeći da geotermalna energija ima velik potencijal u Hrvatskoj. “To je sigurno Krško puta x.”

Energetski stručnjak se na kraju osvrnuo i na Vladine paketa mjera te tešku energetsku situaciju u kojoj se EU nalazi, a koja je posljedica ruske invazije.

“Kad pročitam da je isti proizvod 20% skuplji u Njemačkoj nego ovdje, a onda ne žele dati informacije, što je problem? S druge strane, država pomaže s nižim cijenama plina, električne energije… Mi smo u izvanrednoj situaicji kad govorimo o energetici”, kazao je Umičević i dodao:

“Ovo nije samo agresija na Ukrajinu, na Ukrajinu je oružana agresija, ovdje se energetika pokušila iskoristiti kao oružje protiv Europske unije. U tom svemu, je li bilo boljih poteza – vjerojatno su se mogli povući bolji potezi. I te mjere koje su bile, ne hvalim Vladu, i oni to rade sve u korodinaciji s EU, no sad se pokušava naći sredina između onog što je potrebno i što je moguće. Vidjet ćemo kako.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!