Najezda krpelja u Gorskom kotaru: Osam zaraženih ubodom

Vijesti 22. srp 202220:25 0 komentara
Pixabay

Pročelnica Upravnog odjela Primorsko-goranske županije za zdravstvo Đulija Malatestinić na konferenciji za novinstvo rekla je da je Gorski kotar postao žarište širenja te bolesti. Širi se ubodom krpelja, prenositelja virusa sa zaraženih glodavaca na druge životinje i ljude.

Malatestinić je izvijestila da je Županija financijski osigurala besplatno cijepljenje za sve koji su zbog posla prinuđeni boraviti na područjima na kojima ima opasnih krpelja.

To su šumari, sjekači, komunalni redari, pripadnici HGSS i brojni drugi. Upućen je poziv svim gradovima i općinama Gorskog kotara da prijave osobe za cijepljenje te je podijeljen edukativni materijal o toj temi, navela je pročelnica.

#related-news_0

Voditelj Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević rekao je da je u sprečavanju zaraze najbitnija prevencija.

Tako se preporučuje odlaziti u šume ili travnata područja s odjećom dugih rukava i nogavica te se zaštititi repelentom, sredstvom koje odvraća kukce.

Inkubacija do dva tjedna

Inkubacija kod krpljenog meningoencefalitisa može potrajati do dva tjedna, pa se zaražena osobe poneki put ni ne sjeća uboda ili ga nije ni primijetila.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!