Pogledajte za što se točno dodjeljuje saborska naknada za odvojeni život

Vijesti 17. velj 202207:42 > 10:47 2 komentara
hrvatski sabor
Patrik Macek/PIXSELL/ilustracija

Proteklih se dana aktualiziralo pitanje o povlasticama političara, pa smo tako doznali da brojni koriste naknadu za odvojeni život, a među njima su i razvedeni zastupnici koji imaju i odraslu djecu, kao i oni koji s obiteljima žive u Zagrebu, ali im je prebivalište drugdje. Provjerili smo na koji se točno način ta naknada dodjeljuje.

U pravilniku objavljenom na stranicama Sabora stoji da se naknada za odvojeni život propisuje Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a u njemu nema riječi o tome gdje živi obitelj zastupnika, s njim ili drugdje, nego se tiče puke birokratske stavke – one o prebivalištu.

VEZANE VIJESTI

Naime, prema tom zakonu, pravo na naknadu za odvojeni život “ima zastupnik koji ima prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba i kojemu je u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika osiguran smještaj u stanovima za službene potrebe, u unajmljenim stanovima i iznimno hotelski smještaj te zastupnik koji ima prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba, a u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika ima osiguran smještaj u Zagrebu u stanu koji je u njegovu vlasništvu ili vlasništvu člana uže obitelji”.

Ta naknada iznosi 1.000 kuna i “isključuje pravo zastupnika na dnevnice za dan dolaska i povratka i povratka sa zasjedanja odnosno sa sjednice radnog tijela ili kluba zastupnika”.

Kako stoji u saborskom dokumentu, zastupnik naknadu za odvojeni život ostvaruje na osobni zahtjev sukladno ispunjenom Zastupničkom upitniku, a rješenje donosi Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora, nakon obavijesti tajnika Sabora o osiguranom smještaju u Zagrebu. Ukoliko zastupnik pravo na naknadu za odvojeni život ostvaruje sukladno točki II. stavku IV. Odluke Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora rješenje donosi po danoj Izjavi zastupnika o osiguranom smještaju u stanu koji je u njegovu vlasništvu ili vlasništvu člana uže obitelji, piše u pravilniku.

Screenshot

Cijeli dokument možete pronaći OVDJE.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare