Ne treba se naručiti: Za vikend Osječko-baranjska županija cijepi svoje građane

Vijesti 10. lip 202112:58 0 komentara
Mladen ANTONOV / AFP / Ilustracija

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije i županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo u četvrtak su uputili javni poziv za cijepljenje protiv koronavirusa svim zainteresiranim stanovnicima županije.

Epidemiološke službe raspolažu s dovoljnim količinama cjepiva, pa će medicinski timovi u subotu i nedjelju, 12. i 13. lipnja, od 8 do 19 sati na sedam punktova provoditi cijepljenje, rekao je načelnik Stožera Mato Lukić na konferenciji za novinare.

Punktovi su dvorane Gradski vrt i Zrinjevac u Osijeku, Hrvatski dom Kralja Zvonimira u Čepinu, dvorana OŠ Dore Pejačević u Našicama, Gradska dvorana u Đakovu, Nastavno-sportska dvorana u Belom Manastiru i Sportska dvorana u Valpovu.

“Na tim lokacijama cijepljenje će obavljati po dva tima, a građani mogu doći u bilo koje vrijeme od 8 do 19 sati, osim između 13 i 14 sati kada se obavlja dezinficiranje prostora, te se javiti na punkt i izraziti želju za cijepljenjem“, rekao je Lukić.

Naglasio je važnost cijepljenja te iznio neke od podataka koje, kako je rekao, mogu potaknuti građane da se odluče na ovaj oblik zaštite svog zdravlja i drugih osoba.

„Od početka pandemije na području županije od koronavirusa su preminule 724 osobe, što je zabrinjavajući podatak koji nas dodatno treba potaknuti da bi borbu protiv pandemije priveli kraju. No, u zadnjih mjesec dana svjedoci smo pada broja zaraženih, a to je svakako jedan od rezultata cijepljenja“, naglasio je.

Pozvao je stoga građane da se u što većem broju odazovu na cijepljenje kako bi se broj zaraženih sveo na nulu.

„Protiv pandemije se ne mogu sami boriti Stožer i zdravstveni sustav , nego samo zajedno možemo pobijediti ovog nevidljivog neprijatelja“, poručio je Lukić.

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nataša Turić je rekla kako je od 27. prosinca 2020. i početka cijepljenja u županiju stiglo 156.264 doza cjepiva, a cijepljenje se provodi svakog tjedna na posebno organiziranim punktovima i putem mobilnih timova.

Navela je da je od 1. svibnja počelo cijepljenje opće populacije te je tjedno cijepljeno između 12.500 i 13.000 osoba, pa je do sada na području županije jednom dozom cijepljeno 40,2 posto odrasle populacije.

„Od 12. i 13. lipnja, počinjemo s organiziram cijepljenjem bez posebnog naručivanja, a koristit ćemo cjepivo Pfizer. Svi koji dolaze trebaju ponijeti zdravstvenu iskaznicu. Cijepit ćemo samo osobe koje do sada nisu cijepljenje te molimo one koje jesu da ne dolaze po drugu dozu, nego će oni ići na redovno zakazane termine”, rekla je Turić.

Cijepljenje se organizira za odrasle osobe, no kako je cjepivo Pfizer odobreno i za djecu od 12 godina pa ukoliko ima zainteresiranih oni trebaju doći u pratnji roditelja. Cijepljeni će ujedno dobiti termin za drugu dozu.

Stožer je priopćio kako je u zadnja 24 sata obrađeno 218 uzoraka od kojih je devet bilo pozitivno na koronavirus. Na bolničkom liječenju su 22 osobe, od kojih je troje na respriratoru, a preminulih nije bilo. Trenutno je 457 osoba u samoizolaciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!