“Nitko se ne treba bojati umjetne inteligencije, prisutna je već 50 godina”

Damir Golenko, direktor tvrtke Bitahon, gostovao je u Novom danu gdje je govorio o umjetnoj inteligenciji koju koristi u svojem poslovanju koje se bavi pružanjem zaštite.

Zaštitarska industrija se brzo razvija i sve više koristi nove tehnologije.

“Već dugo vremena tjelesna zaštita ima veliki utjecaj tehničke zaštite, a tehnička zaštita veliki utjecaj informatike, u tom kontekstu se razvija i tehnologija”, kaže Golenko.

“Mi smo razvili određeni softver koji radi na principu umjetne inteligencije. Treba reći da se umjetne inteligencije nitko ne treba bojati, ona je prisutna već 50-ak godina”, dodaje.

Naglašava važnost mogućnosti računala da obrađuje informacije.

“Informacije su sve složenije i treba ih obraditi i na neki način reporducirati, što mi i radimo s našim softverom. Softver je samo dio rješenja, sastavni dio cjelokupnog integriranog rješenja koje čine i radar, sustavi  tehničke zaštite, kamere, detektori, bespilotne letjelice, za koje smo stekli i certifikate”, poručuje Golenko.

Kada koriste dronove, moraju se javiti kontroli zračne plovidbe za dozvolu.

“Potrebno je steći dozvole i svaka letjelica mora se certificriati. Važno je napomenuti da se tu se radi o automatiziranom postupku, ne autonomnom – uvijek mora biti radnik, neka osoba koja će nadgledati rad letjelice i u slučaju problema moći reagirati i pružiti nekakvu transparentnu uslugu na osnovu data driven odluke koje se donose”, rekao je Golenko.

Reakcije na usluge koje nudi Bitahon su pozitivne.

“Ljudi reagiraju pozitivno jer je informacija brza, cjelovita, sve se odvija agilno, a usluga koju dobivaju je transparentna. Dosta je to zahtjevno u našem centralnom dojavnom sustavu gdje bude i 1000 poziva na dan, ali svaki dan se softver unaprjeđuje i mijenja”, poručuje Golenko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.