Niz država traži potpunu zabranu viza Rusima, Hrvatska za zajedničku politiku

Vijesti 17. kol 202218:20 > 20:10 3 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) zasad nema stav o zahtjevu nekih zemalja Europske unije da se ruskim državljanima potpuno zabrani ulazak u šengensku zonu, no ističu da poštuju odredbu Zajedničke EU vizne politike prema kojoj se uspostavila djelomična suspenzija.

Niz europskih država poput Finske, baltičkih zemalja i Češke zalažu se za potpunu zabranu ulaska ruskih državljana u šengenski prostor.

VEZANE VIJESTI

Jan Lipavsky, ministar vanjskih poslova Češke, trenutne predsjedateljice Europskom unijom, rekao je da će to pitanje biti tema na sastanku ministara vanjskih poslova krajem kolovoza.

Na upit Hine o stavu Hrvatske o eventualnoj zabrani ulaska Rusima, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je da Hrvatska poštuje odredbe Zajedničke EU vizne politike.

“Nastavno na zahtjeve pojedinih zemalja Europske unije da se ruskim državljanima zabrani ulazak u Šengensko područje, ističemo kako Republika Hrvatska kao država članica EU, te kandidatkinja za pristupanje Schengenskom području, poštuje odredbe Zajedničke EU vizne politike te države članice u tom dijelu donose jedinstvenu odluku o viznom režimu kako bi se osigurala ujednačena primjena na razini svih država članica EU. S tim u vezi, Republika Hrvatska u potpunosti poštuje djelomičnu suspenziju Sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza između EU i Ruske Federacije, te se vize ruskim državljanima izdaju u skladu navedenom djelomičnom suspenzijom”, priopćeno je iz MVEP-a.

EU je ranije djelomično suspendirao dogovor između Bruxellesa i Moskve o izdavanju viza, s naglaskom na zabranu privilegiranog ulaska ruskim dužnosnicima i biznismenima koji su bliski ruskom režimu. Suspenzija se ne odnosi na druge ruske državljane.

Dio europskih država smatra da se ta mjera treba dodatno postrožiti.

„Potpuno ukidanje viza svih država članica EU-a za Ruse mogla bi biti još jedna vrlo učinkovita sankcija”, rekao je Lipavsky prošli tjedan.

S druge strane, njemački kancelar Olaf Scholz, čiju vladu kritičari optužuju za bliskost s Kremljem, protivnik je te ideje. „Ovo je Putinov rat“, rekao je Scholz prošli tjedan.

Litva za potpunu zabranu ulaska ruskih državljana u EU

Litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis pozvao je na prekid izdavanja viza ruskim državljanima na razini cjelokupne Europske unije.

VEZANE VIJESTI

Zabranu podržavaju zemlje poput Finske i Estonije, no protive joj se njemački kancelar Olaf Scholz i Europska komisija.

“Idealno bi to trebala biti odluka na europskoj razini koja bi jednostavno ukinula valjanost tih viza, pa bi ih svi prestali izdavati”, rekao je Landsbergis u srijedu.

Litva je već ranije prestala izdavati vize Rusima nakon početka invazije na Ukrajinu, a slično su učinile Estonija i Latvija, dok Finska postrožuje pravila.

Landsbergis propitkuje djelotvornost takvih pojedinačnih mjera zemalja jer ruski državljani mogu ući u schengenski prostor na temelju viza izdanih u drugim članicama EU-a.

“Ruski državljanin danas može dobiti vizu u njemačkom konzulatu u nekom ruskom gradu i potom putovati kroz Finsku, Estoniju, Latviju, Litvu i Poljsku, gdjegod želi otići na odmor”, rekao je litavski ministar.

Češka, trenutna predsjedateljica EU-om, najavila je da će se o tom pitanju raspravljati na sastanku ministara krajem kolovoza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.