Nižu se reakcije na ostavku šefice Svetog Duha: “To je postala politička arena”

Vijesti 18. srp 202320:36 2 komentara

Niz reakcija nakon jučerašnje neopozive ostavke ravnateljice zagrebačke bolnice Sveti Duh. Ana-Maria Šimundić navodi da je mnogima iz različitih razloga stala na put, a gradonačelnik Zagreba napade na nju nazvao je neviđenom medijskom hajkom. Gradska oporba smatra da ju je stranka Možemo iskoristila za svoje ciljeve.

Serijske anonimne kaznene prijave, ideološki pritisci, skandal oko snimke pokojnika koji u vrećama leže na podu mrtvačnice, smrtni slučajevi u čekaonici Hitne i konstantan fokus gradske oporbe i medija bili su previše za Anu-Mariju Šimundić. Jedna od najcitiranijih svjetskih znanstvenica rekla nam je da se prije profesionalnog nastavka mora oporaviti. Hajka je, kaže, ostavila traga.

“Ova je borba imala više slojeva. Tu je bilo dosta borbe radi osobnih interesa, no ne treba zanemariti i borbe oko ideoloških i političkih ciljeva. Mnogima sam stajala na putu. Nekima zbog povlastica i pozicija koje su prije mog dolaska imali, drugima zbog svjetonazorskih razlika. Protivnici gradske vlasti su našu bolnicu iskoristili za svoju političku propagandu. Pričali su mnoge neistine, bez temelja u stvarnim činjenicama i zazivali moju smjenu. Nevjerojatno je koliko je laži i kleveta izrečeno u javnom prostoru o meni”, objasnila je Šimundić razloge ostavke.

Gradska oporba zazivala je od samog početka njezinu smjenu. Eskaliralo je kad joj je dodijeljena nagrada Grada Zagreba. HDZ je poziva da vrati nagradu natrag.

“Ja neću zatajiti kako se ovdje radi o vrhunskom znanstveniku koja je ovdje iskorištena politički od platforme Možemo!. Sama je shvatila da bi bilo najbolje za sve da da svoju neopozivu ostavku”, rekao je HDZ-ov Mislav Herman.

“KB Sveti Duh postala je politička arena u kojoj se ravnateljica nije najbolje snašla. Pristala je biti politički instrumentalizirana i jednostavno u takvoj situaciji nije mogla raditi ono što bi trebao raditi ravnatelj u svakoj bolnici”, istaknuo je Mostov Trpimir Goluža.

Anonimne prijave

Kakvo smo mi društvo, pita se gradonačelnik Tomislav Tomašević, kada jedna osoba takvog kalibra zbog ovakvih pritisaka mora dati ostavku? Žali zbog odlaska, zadovoljan je s poslovnim rezultatima u godinu i pol.

“I kad se gleda financijsko stanje i kada se gleda likvidnost bolnice i kad se gledaju smanjene liste čekanja i kad se gledaju uštede u javnim nabavama, brojni rezultati u ovih godinu i pol, međutim kao što znate, na nju su vršili medijsku hajku koja nije stajala”, rekao je Tomašević.

Jedna od kaznenih prijava anonimaca bila je upravo zbog toga što je Šimundić nakon sedam godina omogućila da žene u Svetom Duhu mogu ostvariti pravo na prekid trudnoće.

Niti jedna prijava nije dosad potvrđena, ne vodi se niti jedan kazneni postupak. Prijavitelji su se redovito javljali i gradskim zatsupnicima.

“Meni osobno je jako žao da ti hrabri anonimci su zapravo kukavice koje ne mogu s imenom i prezimenom stati ovako pred kamere, pred vas i reći koji su problemi u KB Sveti Duh”, dodao je Goluža.

Nema zaposlenja bez Ministarstva

U ime Grada kao osnivača Tomašević je apelirao da se zaustave napadi na Sveti Duh. Poručio je i Ministarstvu da tamošnje rodilište ima 20 posto više poroda jer su Merkur i Petrova u obnovi. Tražili su sedam liječnika, dobili samo jednog.

“Mi smo osnivač bolnice, ali niti jedno zapošljavanje u bolnici ne može ići bez suglasnosti Ministarstva zdravstva. Dakle, država ima i škare i sukno kad je riječ o zdravstvenoj inspekciji i zapošljavanjima u bolnicama pa čak i ako su one gradske bolnice”, istaknuo je Tomašević.

Nakon neopozive ostavke ravnateljice Upravno vijeće donijet će odluku o vršitelju dužnosti koji će preuzeti upravljanje bolnicom, a potom se u roku od 30 dana raspisuje natječaj. Traži se hrabar stručnjak koji će nastaviti reformu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare