Novi udar na novčanike građana: HZZO povisio cijene nekih zdravstvenih usluga

Vijesti 07. ožu 202421:59 0 komentara

Novi udar na novčanike građana. HZZO je povisio cijene zdravstvenih usluga jer će, kažu, više plaćati bolnicama pa će neki pacijenti morati plaćati skuplje liječenje. Ipak, za više od 2 milijuna građana koji imaju njihovu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja - ne mijenja se ništa.

Od ožujka – nova poskupljenja za građane. Za neke pretrage, preglede, lijekove i liječenje građani koji nemaju dopunsko osiguranje – plaćat će više. Za ostale, sve ostaje isto.

“Pa ne moram plaćati pregled kod liječnika opće prakse, ne moram plaćati u bolnici ništa.”

“Obećala sam tati da ću imati tako da iskreno, evo, on je bio dosta po bolnicama pa je rekao bolje da imaš nego da nemaš jer kakav nam je zdravstveni sustav, da… prisiljeni smo imati u krajnjoj liniji, ne?”

“Ako idem u bolnicu, manje plaćam.”

N1

Najviše su poskupjele dijagnostičko-terapijske skupine: za 173 i pol eura, dok su postupci skuplji za 90 centi. Dan bolničkog liječenja skuplji je za dva eura i iznosi 22 eura.

Razlog ovog povećanja su, kažu Iz HZZO-a više cijene koje plaćaju bolnicama zbog usklađivanja koeficijenata u javnim službama.

“Od 1. ožujka 2024. godine, HZZO je uskladio cijene zdravstvenih usluga s porastom plaća u zdravstvenom sustavu. Budući da su osiguranici obvezni sudjelovati u cijeni zdravstvenih usluga u visini od 20% cijene i iznos sudjelovanja je narastao 10%. Konkretno, do 1.3.2024. sudjelovanje za kolonoskopiju iznosilo je 10,18 €, a od 1.3.2024., iznosi 11,67 €. Dakle, za većinu usluga, ne radi se o velikom povećanju”, navodi HZZO.

Je li u pitanju oblik prikrivene prisile?

Zbog novih poskupljenja u zdravstvu pacijenti su ljuti i ogorčeni.

“Jer se pitaju ako im se obveze stalno povećavaju, znači li to da nam se povećavaju naša prava ili možda uvjeti u našim bolnicama? I možemo se zapitati jesu li ovi svi troškovi participacije neka vrsta prikrivene prisile HZZO-a na sve pacijente da bi svi osiguranici trebali kupiti i dopunsko osiguranje”, ističe Josip Perić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Veći problem od HZZO-ovog privlačenja novih korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja, za koaliciju udruga u zdravstvu je zaobilaženje u definiranju osnovnih usluga.

“Mi nemamo definiran osnovni opseg zdravstvene zaštite koji dobivamo obveznim zdravstvenim osiguranjem i ne znamo koje su točno cijene, realne cijene tih dijagnostičkih postupaka, terapijskih skupina i slično tako da je to isto nešto što bi trebalo transparentno objaviti”, navodi Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Zbog poskupljenja od 30% kod konkurentnih privatnih kuća, od čega u zadnjih godinu dana za 9%, HZZO očekuje priljev novih osiguranika u njihov sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja.

“Usklađivanje cijena s povećanim troškovima inflacijom nužan je potez kako bi se i dalje osigurala kvalitetna usluga temeljem polica osiguranja. (..) Vrlo je teško očekivati da i HZZO u uvjetima inflacije, povećanih izdataka provođenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, te stoga i očekivanih novih viših iznosa participacije neće u dogledno vrijeme imati potrebu za nužnom korekcijom cijena”, navode iz Hrvatskog ureda za osiguranje.

Iz HZZO-a ističu kako se cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja neće mijenjati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!