Novo pitanje za Vladu: Zašto je HEP odvjetniku koji je član HDZ-a isplatio milijune?

Vijesti 26. ruj 202317:08 1 komentar
Ivo Cagalj/PIXSELL

Ovo pitanje je ministru gospodarstva postavio saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot.

Zastupnik pita zašto je odvjetnik Damir Mikuljan od HEP-a 2019. dobio 2,3 milijuna kuna. Prema podacima o isplati radilo se o pravnom savjetovanju u arbitražama s Vladom BiH i Elektroprivredom Srbije za koje je Mikuljan angažiran iako se, kako tvrdi Troskot, njegov ured ne bavi arbitražama.

Nigdje ni slova o Mikuljanu

Troskot u zastupničkom pitanju objašnjava kako iz dokumentacije u koju je dobio uvid proizlazi da je pravnu analizu u predmetu Termoelektrane Gacko, oko čega se vozila arbitraža s BiH, radio odvjetnički ured iz Ljubljane. Taj odvjetnički ured, prema informacijama do kojih je došao Troskot, već se bavio arbitražama, među ostalim i onom oko slovenske Termoelektrane Ugljevik u postupku protiv BiH.

Odvjetničko društvo Mikuljan ne spominje se pak nigdje u dokumentaciji o TE Gacko.

Zašto baš stranački kolega?

U slučaju EPS-a, odnosno arbitraže sa Srbijom pravnu analizu radila su dva odvjetnička ureda – jedan iz Zagreba i jedan iz Beograda, a uključio se i jedan profesor s

Pravnog fakulteta u Zagrebu. Mikuljana se ponovno nigdje ne spominje.

“Zašto je Frane Barbarić predsjednik uprave HEP-a odabrao baš ured stranačkog kolege Damira Mikuljana, koji je i predsjednik Nadzornog odbora Ine, ali s međunarodnim energetskim arbitražama nema nikakve povezanosti”, pita zastupnik Troskot.

N1 je oko ovih isplata upit poslao i HEP-u.

Odgovor HEP-a

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

“Netočna je tvrdnja da je HEP Odvjetničkom uredu Damir Mikuljan platio 330 tisuća kuna na ime savjetovanja u pokretanju pravnih postupaka u tužbi pred Privrednim sudom u Beogradu protiv Elektroprivrede Srbije u slučaju TE Obrenovac (neisporuka električne energije Hrvatskoj iz TE Obrenovac na temelju ulaganja HEP-a u termoelektranu i rudnik Tamnava).

HEP je Odvjetničkom uredu Damir Mikuljan za poslove pravnog savjetnika kod pregleda, analiza, savjetovanja, sudjelovanja na ročištima u Beogradu u svojstvu savjetnika, revizije podnesaka, raskida ugovora i pravnih lijekove u navedenoj tužbi platio 196 tisuća kuna (bez PDV-a). Vrijednost utuženog spora u slučaju TE Obrenovac iznosi više od 750 milijuna eura, bez pripadajućih kamata.

Netočna je i tvrdnja da je HEP Odvjetničkom uredu Damir Mikuljan isplatio 2 miljuna kuna za pripremu međunarodne arbitraže protiv Bosne i Hercegovine u predmetu TE Gacko (obeštećenje za nacionalizaciju suvlasničkog udjela HEP-a u TE Gacko, koje je 1992. provela BiH, odnosno Republika Srpska). HEP je Odvjetničkom uredu Damir Mikuljan za pripremu međunarodne arbitraže u slučaju TE Gacko isplatio 143 tisuće kuna (bez PDV-a).

U oba slučaja, Odvjetnički ured Damir Mikuljan je izabran na zasebnim postupcima javne nabave, sukladno Zakonu o javnoj nabavi i internim procedurama HEP-a. Napominjemo kako je u oba slučaja ugovor s Odvjetničkim uredom Damir Mikuljan konzumiran i okončan.

Također, u interesu ispravnog izvještavanja javnosti, dodajemo da su krivi iznosi koje u svojem pitanju iznosite kao neospornu činjenicu evidentno preuzeti od nepouzdanog izvora kojemu je cilj difamacija ugleda i nanošenje štete poslovanju HEP-a”, navode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare