Novosel: Nije bilo potrebe ni sada mijenjati Zakon o radu

Vijesti 01. svi 202218:55 > 18:59 0 komentara
N1

Predsjednik saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel, gostovao je u Dnevniku.

Za početak je rekao kako se građani moraju naviKnuti da su sindikati samostalni i da često imaju svoje posebne interese. Oni su tako danas organizirali prosvjed, dok druge dvije sindikalne središnjice nisu. Zašto je tomu tako, kaže, treba pitati njih.

VEZANA VIJEST

“Stvorena je fama da cijena rada ne može biti veća”

Govorio je i o plaćama:

“Koliko god plaće rasle u proteklih nekoliko godina one su još uvijek na dnu u odnosu na plaće u EU. Čim na sezonu ne dolazi nitko od radnika iz EU onda znamo da su naše plaće niže od svih ostalih. Spominju se radnici iz dalekih krajeva, recimo Nepala, oni su sigurno skuplji. Da poslodavci malo promisle, da sada povise plaću za 20%, zadržali bi više radnika i imali bi više zainteresiranih domaćih ljudi za sezonu”, veli.

Rekao je i što je problem sa sezonskim radom i poslodavcima:

“Jedna je priča ono što pojedini poslodavci govore da će platiti, a drugo je ono što na kraju sezone radnici dobiju. Zato je sada 30.000 nedostatka radnika u našem turizmu. Poslodavci moraju vratiti povjerenje radnika, plaće moraju biti veće i postoji realna osnova za povećanje plaća. U Hrvatskoj je shvaćanje da se u poduzetništvu možete obogatiti preko noći.

Govorimo o generalno niskoj cijeni rada. Stvorena je fama da cijena rada ne može biti veća, uvijek je neki problem, a ulazni troškovi su gotovo isti poslodavcima u Njemačkoj, Irskoj i Hrvatskoj, pa zašto je onda u Njemačkoj minimalna plaća 1600 eura, a mi želimo da do početka 2026. to bude 1500 eura?”, kaže.

Rekao je i kako su plaće između 2017. i 2021. godine rasle za 30%, ali većinom na račun neoporezivih davanja.

“Daleko manje su rasle jer su poslodavci odvajali dio profita u plaće. Vlada treba i dalje rasterećivati plaće, porezno prije svega, isto tako poslodavci moraju dio profita dati u plaće i vrlo brzo ćemo doći do 1500 eura”, rekao je.

“Ne treba nam novi zakon”

Govorio je i o novom Zakonu o radu:

“U ovom trenu ide se isključivao na izmene i dopune Zakona o radu. Novi Zakon o radu apsolutno nije potreban. Postojeći zakon aposlutno nije prepreka nijednom poslodavcu za povećanje rasta. Nije bilo potrebe ni sada mijenjati zakon. Postoje nijanse koje se rješavaju kolektivnim ugovorima. Želimo da svi budu pokriveni kolektivnim ugovorima i dobar sustav kolektivnih ugovora”, veli.

Dodao je kako od novog ministra očekuje dobru suradnju. Što se tiče priznanja koje je predsjednik Zoran Milanović dodijelio čelnicima sindikara, kaže kako smatra da su ih zaslužili i da će njemu to samo biti dodatna motivacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!